Direct naar hoofdmenu / zoekveld
INLOGGEN | SITEMAP | ENGLISH | SERVICEDESK | PERS

ZoekenOndernemers steeds meer last van handelsbelemmeringen

FME helpt leden de Chinese markt te betreden

Uit onderzoek van het Zwitserse Global Trade Alert blijkt dat Nederland een van de grootste slachtoffers is van het toenemende handelsprotectionisme. Nederland behoort tot de top tien van landen die sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 de meeste last hebben van allerlei import- en exportrestricties. Dit komt overeen met de uitkomsten van het onderzoek Internationaal Ondernemen, dat FME eerder dit jaar publiceerde. Uit het FME-onderzoek blijkt dat bedrijven steeds meer last hebben van handelsbarrières, van 68% in 2010 tot 81% in 2012. De BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) voeren de lijst aan van landen waar de ondernemers handelsbarrières ondervinden. Dat is opmerkelijk, omdat het dezelfde landen zijn waar de groeikansen gezien worden. Vooral douaneprocedures, interne regelgeving en tariefbarrières zijn een doorn in het oog van de ondernemers.

 

Wil de Nederlandse maakindustrie de kansen in de opkomende markten kunnen verzilveren, dan zullen de belemmeringen effectiever aangepakt moeten worden. Vond vorig jaar bijna een derde (32%) van de bedrijven dat de overheid onvoldoende doet om de internationale concurrentiepositie van het Nederlands bedrijfsleven te versterken; nu is dat opgelopen tot bijna de helft (46%).

 

Handelsmissie naar China

China is een zeer interessant land voor de technologische industrie. Hier liggen veel kansen. Daarom zijn en worden veel activiteiten in die richting georganiseerd. Om leden te ondersteunen om de Chinese markt te betreden, organiseert FME in samenwerking met GMV van 27 oktober tot en met 2 november een missie naar China. Tijdens deze misse worden deelnemers in contact gebracht met FME-leden die reeds succesvol in China produceren in de agro-food en in de high tech manufacturing sector. Zij stellen hun kennis en capaciteit beschikbaar.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de FME Servicedesk, T 088 - 400 8 400, E internationaal@fme.nl.

 


Footer