arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

3D Makers Zone krijgt Smart Industry-fieldlabstatus

20 maart 2017
3D Makers Zone

Tijdens de overhandiging van de Smart Industry-fieldlabstatus aan de 3D Makers Zone deden het ministerie van Economische Zaken, de Provincie Noord-Holland, de Metropoolregio Amsterdam en de gemeente Haarlem gezamenlijk een dringende oproep aan het bedrijfsleven in Nederland, Noord-Holland en de Metropoolregio Amsterdam om sneller te gaan innoveren via de 3D Makers Zone. "Een schoolvoorbeeld van open innovatie, co-creatie en samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven," zo vond het ministerie.

"In de landen om ons heen pakken de verschillende topsectoren snel nieuwe technologieën op die bij ons nog wat aarzelender worden doorgevoerd. Bedrijven wachten vaak te lang af omdat ze de nieuwe businessmodellen niet helemaal begrijpen of omdat ze de risico’s niet durven te lopen die horen bij de investeringen in nieuwe technologie. Dat is dom, want die investeringen betalen zich op langere termijn wél uit, zeker als je er vroeg bij bent; dan kun je namelijk heel hard groeien. Durven! Daar gaat het om! Hier bij de 3D Makers Zone hebben ze dé oplossing voor dit probleem: bedrijven kunnen vandaag al aan de slag met 3D-printing, VR/AR, kunstmatige intelligentie, robotica, internet of things, emerging materials, en dat zonder de bijbehorende investeringen. Voor een bescheiden partnership-fee, kunnen ze elk jaar de nieuwste techniek in huis halen en snel en laagdrempelig innoveren zoals startups dat doen," aldus een enthousiaste oud-minister Willem Vermeend. 

"Niet alleen werkt dit stimulerend voor bedrijven, maar ook voor onderwijs. Het onderwijs loopt op dit gebied voor op de bedrijven, en gaat alleen maar harder, want in de 3D Makers Zone heb ik prachtige voorbeelden gezien van jonge mbo’ers, hbo’ers en wo’ers. Studenten die exact aan het doen zijn wat dit land nodig heeft en hiermee zulke nuttige ervaring op doen dat het niet de vraag is of ze straks de bedrijven bij kunnen houden maar of de bedrijven hén nog wel bij kunnen benen," zei Vermeend. 

"Ik denk dat er in samenwerking met niet alleen studenten, maar ook de rest van de bedrijven uit de keten, heel veel winst te behalen valt."

Bedrijfsleven moet veel meer durven

De directeuren van het ministerie van Economische Zaken en de Metropoolregio Amsterdam alsmede de gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland en de burgemeester van Haarlem sloten zich hier bij aan en riepen het bedrijfsleven op om te stoppen met ouderwets denken maar de nieuwe technologieën actief op te pakken door ermee aan de slag te gaan in een startup-setting. "Bij de 3D Makers Zone kun je als bestaand en gevestigd bedrijf een start-up oprichten die buiten de corporate-omgeving lekker freewheelend de businessmodellen van de toekomst bedenkt. Dat is niet eng, dat moet je laten gebeuren, lekker onder de radar en lekker trial-and-error. Zo ontstaan de beste ideeën en concepten en zo voorkom je dat anderen die startups creëren die vervolgens jou overbodig maken", wist Onno Ponfoort, senior 3D-printing consultant bij het gerenommeerde adviesbureau Berenschot.

Een aantal initiatieven uit de watersector kwam vrijdag langs tijdens een talkshow en zowel bedrijven als studenten vertelden hoeveel ze geleerd hadden en hoe snel ze resultaten geboekt hadden. "Ik zie in deze manier van innoveren echt hele grote kansen, het is totaal niet bedreigend voor onze interne organisatie maar juist eerder de enige manier om snel genoeg te kunnen gaan," zei Joke Cuperus, CEO van PWN. "Ik word ongelooflijk blij als ik zie wat hier allemaal gebeurt, hier moeten veel meer bedrijven partner worden,” sloot Jaap Bond, de gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland zich hierbij aan. 

Nieuwe gebouwen uit de betonprinter

Als er veel meer bedrijven partner gaan worden bij de 3D Makers Zone, moeten er overigens wel snel nieuwe labruimtes komen, want de huidige hal loopt snel vol. Er zijn echter plannen op die te realiseren op het omliggende terrein. Uiteraard snel, want met een betonprinter kun je veel sneller bouwen dan met conventionele bouwmethoden. De tweede innovatiefabriek van de 3D Makers Zone zal dan ook 3D-betongeprint worden.

3D Makers Zone
Sluiten