arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

4D-Hekwerk van Heras

15 juli 2016
Heras

Heras ontwikkelt het innovatieve en experimentele 4D-Hekwerk. Dit ‘living lab’ bewijst dat hekken ook een andere functie kunnen hebben dan alleen het afscheiden van een terrein. Het hekwerk kan lucht zuiveren, energie opwekken en leveren en dienst doen als LED-display. Deze nieuwe generatie van het 4D-Hekwerk is vanaf de A58 te aanschouwen (voor het hoofdkantoor van Heras in Oirschot).

Eenvoudig gezegd komt het hier op neer: het 4D-concept bestaat uit roterende panelen. Ieder paneel heeft een aparte functie. Zo zijn er panelen met zonnepanelen, panelen die water opvangen en zuiveren of panelen die stikstof neutraliseren uit de lucht. Naar gelang de situatie, draaien de passende panelen naar voren. Bij zon zijn het zonnepanelen voor het opwekken van energie. Bij regen de opvangpanelen. Zo kan op verschillende manieren milieuwinst worden behaald. In de toekomst zijn er nog veel meer mogelijkheden, denk aan het opvangen van fijnstof of het opslaan van warmte of kou. Op deze wijze kan een bestaande oppervlakte meervoudig worden benut en een duurzame economische meerwaarde leveren.

LED-panelen

Bij de nieuwste versie vallen in het bijzonder de panelen op met LED’s. Hiermee zijn boodschappen te projecteren wat het hekwerk uitermate geschikt maakt voor promotie- en informatiedoeleinden. Bijzonder is dat – ondanks de ruimte tussen de panelen – het plaatje van op een afstand bezien toch als één beeld overkomt. Het prototype in Oirschot bijvoorbeeld toont de CO2-reductie die Heras per dag realiseert. Het communiceren over duurzaamheid is een belangrijke doelstelling van Heras en tevens een vereiste voor de CO2-prestatieladder. Met reclame-inkomsten zouden bovendien de duurzaamheidtoepassingen een kortere terugverdientijd kunnen krijgen.

Heras
Sluiten