arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

ABB verzorgt gebouwtechniek in ’s werelds eerste 3D-geprint kantoorgebouw

7 juli 2016
ABB

Het allereerste kantoorgebouw dat volledig door een 3D-printer gemaakt is, staat in Dubai. Met een printer van ruim 6 meter lang en 36 meter breed werd het kantoorgebouw in slechts twee weken geprint. ABB kreeg de eer om de gebouwtechnologie voor zijn rekening te nemen. Denk hierbij aan de verlichtingsregeling, bliksem-, aard- en overspanningsbeveiliging, de hoofd- en subverdeelkasten, de bedradingsaccessoires en het kabelbeheersysteem.

'Kantoor van de toekomst'

Mike Mustapha, hoofd van ABB’s divisie Electrification Products, Building Products: "Als een toonaangevende technologische leider is ABB trots om zijn steentje bij te dragen aan dit baanbrekende project. Het ‘kantoor van de toekomst’ dient als demonstratie van futuristische bouwprojecten en onze technologie helpt om de doelstellingen van dit project te ondersteunen. Hiermee brengen we innovatie naar het volgende niveau, in lijn met onze eigen technologiestrategie."

KNX

Het elektrotechnische gebouwinfrastructuurbeheer wordt bediend door het KNX-gebouwbeheer­communicatieprotocol. Het ABB i-bus® KNX Intelligent Building Control System communiceert daarbij met communicatieprotocollen van derden. Hierdoor zijn helderheid, kleur en sfeer van de verlichting gemakkelijk te regelen en kunnen verlichtingsscènes op afstand worden beheerd via een tablet. De KNX-verlichtingsregeling kan bovendien zorgen voor verbetering van het energierendement tot 25% ten opzichte van een gebouw zonder automatische verlichting.

ABB
Sluiten