arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Bijpraatuur vernieuwde mbo-opleidingsstructuur metaal en metalektro

Metaal

De mbo-opleidingsstructuur gaat per schooljaar 2023-2024 veranderen. FME praat je graag bij over wat dit voor impact heeft op jouw erkende (leer)bedrijf.

De mbo-opleidingsstructuur, officieel genaamd kwalificatiestructuur van de metaal en metalektro opleidingen, is aangepast. De landelijke invoering hiervan vindt het aankomend schooljaar 2023 – 2024 plaats. Tijdens het periodiek online bijpraatuur word je door experts bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. En of dit wel of geen impact voor jou heeft, als erkend leerbedrijf. Ook is er uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen.

Programma

  • Welkom en toelichting agenda bijpraatuur
  • Processtatus herziening mbo kwalificatiestructuur metaal en metalektro opleidingen
  • Ontwikkelingen binnen de vernieuwde kwalificatiestructuur
  • Ruimte voor vraag en antwoord aan panel

Stel je vraag

Wij willen het bijpraat-uur zo goed mogelijk op de informatiebehoefte afstemmen. Heb je een vraag, mail deze dan tijdig voor de online bijeenkomst naar Monique van Haasteren via monique.van.haasteren@fme.nl.

Download hier de handreiking toekomstbehendig mbo-onderwijs

Waarom is de kwalificatiestructuur van de mbo opleidingen metaal en metalektro (m&m) vernieuwd?

Het aantal beroepen, crebo’s* (ook wel opleidingen) en kwalificatiedossiers in de sectoren m&m is omvangrijk, zo’n 160 beroepen en 52 crebo’s of wel opleidingen. De veelheid is het hoogst van alle technische sectoren. De versnippering die hierdoor is ontstaan, leidt tot problemen in de uitvoerbaarheid, flexibiliteit en aantrekkelijkheid van deze opleidingen in het mbo. De instroom in de metaal en metalektro-opleidingen is met 15% gedaald in de afgelopen jaren en we trekken onvoldoende nieuwe doelgroepen aan. Bovendien zullen de opleidingen sneller moeten kunnen aansluiten bij de maatschappelijke transities waar we nu en in de nabije toekomst voor staan. Dat betekent dat de kwalificatiedossiers inhoudelijk ook een update nodig hebben. Het is belangrijk dat we opleiden voor voldoende medewerkers met de juiste skills. Voor studenten biedt deze vernieuwing meer kansen en bredere perspectieven voor uitdagende functies in de maakindustrie.

* N.B. Deze crebo’s vallen onder de herziening KD’s Metaalbewerken (23118), Precisietechniek (23254), Mechatronische Systemen (23131), Vliegtuigbouw (23124), (Vliegtuigonderhoud (23125)), Isolatiewerken (23116), Technisch tekenen (23123), Middenkader Engineering (23119), Mechatronica (23130), Werkvoorbereiden/uitvoeren (23058), Dakdekken (23215) en Human Technology (23113)

Handreiking Toekomstbehendig onderwijs metaal en technologische industrie 2023

Voor het onderwijs en bedrijfsleven is een handleiding geschreven, waarin veel praktisch informatie over de vernieuwde kwalificatiestructuur is opgenomen. De handleiding is een eerste editie en een dynamisch document, dat de komende tijd telkens wordt geactualiseerd.

Alle informatie over de herziening en de gehouden bijpraaturen voor het onderwijs is te vinden op de website van de MBO Raad.

Meld je nu aan!

Bijpraatuur vernieuwde mbo-opleidingsstructuur metaal en metalektro

Aanmelden
Voor welke datum wil je je aanmelden?
Postadres
CRM Vragen
Sluiten