Europese PFAS-regelgeving: Ingrijpende veranderingen voor maakbedrijven op komst

In 2026 gaan waarschijnlijk nieuwe EU-regels voor het gebruik van PFAS in, waarbij de overheid het gebruik ervan bijna volledig verbiedt. PFAS-verbindingen komen voor in bijna alle producten uit de maakindustrie, en daarmee raakt deze regelgeving veel FME-leden. Bedrijven kunnen tot 25 september om uitstel tot 12 jaar verzoeken. Laat je daarom goed informeren tijdens dit webinar.
FME merkt dat de informatiebehoefte over de ingrijpende PFAS-regelgeving groot is. We kennen PFAS van blusschuim, regenkleding en antiaanbaklagen. Minder bekend is dat PFAS ook breed wordt toegepast in elektronica, smeermiddelen, o-ringen, kunststof materialen, batterijen, bedrading en kabels, verlichting, pompen, electrolysers, PV-panelen en coatings. Kortom PFAS komt voor in een breed scala van de producten van de maakbedrijven en zal bijna iedereen raken.
Dirk van Well en Frank Hulsebosch van het bedrijf Chemours gaan je alles vertellen over de nieuwe regelgeving. Ook adviseren zij over hoe je om uitstel kunt vragen wanneer er voor jouw toepassing nog geen goed alternatief is. Robert van Beek (FME) licht kort de rol van PFAS in F-gassen toe.
EU-consultatie
Belanghebbende kunnen tot 25 september 2023 reageren op het EU-voorstel om tot een verbod te komen in 2026. Als het toepassen van PFAS essentieel is en alternatieve opties ontbreken dan kun je om uitstel van maximaal 12 jaar vragen. Deze uitzondering moeten bedrijven wel goed beargumenteren. Aan de hand van een presentatie willen wij laten zien dat de tot nu binnengekomen reacties sterk verschillen. Aan de hand van een aantal voorbeelden laten we zien van welke factoren de kans op succes afhangt.
Programma
- Welkom en opening
- Het PFAS-restrictieproces
- Gebruik van PFAS in diverse sectoren
- De EU-consultatie
- Handelingsmogelijkheden voor
(1) bedrijven die starten met dit dossier en
(2) bedrijven die willen reageren op de EU-consultatie - Uitgebreide mogelijkheid tot het stellen van vragen
PFAS
PFAS is de verzamelnaam van een grote groep stoffen met zeer uiteenlopende eigenschappen. De overeenkomst van deze stoffen is dat ze verbindingen bevatten tussen fluor en koolstof. Deze verbinding is moeilijk afbreekbaar en blijft lang in de natuur aanwezig. Fluorpolymeren, een subset van PFAS zijn veelal vuil en waterafstotend, chemisch resistent, uitstekend isolerend en kunnen tegen hoge temperaturen en worden daarom breed toegepast in tal van producten. Sommige PFAS-verbindingen kunnen gezondheidsrisico’s veroorzaken bij langdurige blootstelling. Onlangs is verbod voorgesteld voor de hele groep van PFAS-verbindingen op basis van Europese REACH-regels. Dit verbod zal vermoedelijk in 2026 in werking treden.
We nodigen bedrijven uit vooraf vragen te stellen en cases in te brengen. Dat kan ook vertrouwelijk. Stuur je vraag aan belangenbehartiging@fme.nl.