arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

FME Branche Summit 2021

Verkiezingsanalyse 2021

Hoe zorgen we ervoor dat er straks een goed regeerakkoord ligt?

De FME Branche Summit 2021 staat in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen van maart aanstaande. De uitkomst van die verkiezingen en de daarop volgende kabinetsformatie heeft grote invloed op onze sector. Als belangenbehartiger van de tech- en maakindustrie is FME daarom volop bezig met het uitdragen van onze standpunten en het opbouwen van contacten met de mensen die er straks toe doen.

Een volgend kabinet moet de economische basis op orde krijgen om een diepgaande crisis het hoofd te bieden. Productiviteit en innovatiekracht moeten verder omhoog zodat we onze internationale koppositie verder kunnen uitbouwen. De afgelopen maanden heeft FME daarom aan verschillende politieke partijen haar standpunten toegelicht. We hebben gesprekken gevoerd met de voorzitters van programmacommissies, met Kamerleden en hun medewerkers. Zodat we zo goed mogelijk staan voorgesorteerd voor het formatieproces. 

Download onze Verkiezingsanalyse

In gesprek met kandidaat-Kamerleden

We gaan tijdens de Branche Summit in gesprek met twee Kamerleden die opnieuw hoog op de kieslijst van hun partij zijn geplaatst en die bovendien hart hebben voor de technologische industrie: Mustafa Amhaouch (CDA)  en Jan Paternotte (D66).

Na het plenaire gesprek met beide Kamerleden, gaan we in kleine groepjes in chatrooms uiteen om samen verder te discussiëren. Dé mogelijkheid om ze te laten weten wat jij belangrijk vindt.

Programma

Dagvoorzitter: Jelmer Alberts, FME-manager Branches

 • Inleiding
  door Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter FME
 • ‘Hoe zorgen wij dat er straks een goed regeerakkoord ligt?’
  door Jeroen Neefs, adviseur public affairs FME
 • Gezamenlijk in gesprek
  FME-adviseur public affairs Adriaan Andringa met Mustafa Amhaouch en Jan Paternotte
 • Break-outsessies
  met Mustafa Amhaouch, Jan Paternotte en Ineke Dezentjé

Wat is de meest prangende vraag die je aan de kandidaten zou willen voorleggen? Stuur een mail naar: jeroen.neefs@fme.nl, dan geven wij dat vast aan hen mee!

Mustafa Amhaouch

Mustafa Amhaouch heeft een achtergrond bij FME-lid ASML. Sinds 2016 zit hij namens het CDA in de Tweede Kamer, waar hij zich een voorvechter heeft getoond van de Nederlandse maakindustrie. Mede op zijn aandringen lanceerde het kabinet eind 2020 een visie over de toekomst van de maakindustrie én onderzoekt de SER op dit moment wat er nodig is om de industrie in Nederland te versterken. Bij de verkiezingen staat Amhaouch op de vijftiende plek op de kandidatenlijst van het CDA.

Jan Paternotte

Jan Paternotte zit sinds 2017 in de Tweede Kamer namens D66. Daarin voert hij onder meer het woord over de luchtvaart, hoger onderwijs en wetenschapsbeleid. Die onderwerpen brengt hij met elkaar in verband, bijvoorbeeld als  het om de toekomst van de luchtvaart gaat. Die discussie wordt vaak gedomineerd  door de vraag of we meer of minder moeten gaan vliegen, maar Paternotte heeft oog voor de kansen die technologische innovaties bieden om duurzaam te vliegen.Bij de verkiezingen staat hij op de vierde plek op de kandidatenlijst van D66.

Sluiten