arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Grip op energieprijzen en duurzaamheid

Energie

De klimaat- en energietransitie staat hoog op de agenda bij de politiek en industrie. De coalitie heeft gemeld dat Nederland in 2030 haar klimaatambities verhoogt van 49% uit het Klimaatakkoord naar maar liefst 60%. Vanuit Europa moeten we inhoud geven aan het Fitfor55 programma. Ook zien we dat vanaf augustus 2021 de energieprijzen zeer sterk zijn gestegen als gevolg van onder andere de schaarste van gas uit bijvoorbeeld Rusland en het sluiten van het Groningenveld. Hier komen alle kosten van de energietransitie nog bovenop.

Van bedrijven wordt gevraagd om te schakelen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. In 2019 heeft FME hier een Klimaat roadmap voor opgesteld. Hoe krijgen bedrijven nu grip op energieprijzen en de uitdaging om te verduurzamen? Dat zijn vragen waar veel bedrijven mee worstelen. In deze bijeenkomst geven Energy Services en FME helderheid in een aantal trends en handvatten voor een praktische aanpak.

Programma

Welkom en toelichting op het programma
door Robert van Beek, FME

Energie-inkoop
Welke energiemarkten zijn er, met welke kenmerken en wanneer kies je voor wat? Wat zijn de voor- en nadelen van vaste prijzen? Kies je voor maatwerk of deelname aan een collectief? Verduurzaming van energie inkoop: ‘groene’ energie hoe werkt dat? Marktontwikkelingen energiemarkt en vooruitblik 2022.
door Frits Maas, Energy Services

Impact Regeerakkoord op energiebeleid
Welke impact verwacht FME van het Regeerakkoorden de wijze waarop bedrijven aan de slag zijn met klimaatroadmap?    
door Robert van Beek, FME

Energiemanagement
Deel A: verduurzaming

Trias Energetica: besparen, oftewel wat je niet verbruik hoeft je ook niet in te kopen. Duurzaam opwekken en rest-efficiënt omgaan met fossiele energie. Het belang van energieverbruiksmonitoring en de wettelijke kaders. Instellingen klimaatinstallaties, nemen van (erkende) maatregelen en duurzame opwek.  
door Frank van Oers, Energy Services

Energiemanagement
Deel B:  Praktijkcase   
FME-lidbedrijf Mokveld Valves BV uit Gouda maakt afsluiters van 2 tot 85 inch en heeft een energieverduurzamingtraject uitgevoerd. Wat waren de problemen en wat is er gedaan om deze op te lossen?
door Hans Hörter, Energy Services

Grip op prijzen en verduurzaming
Discussie: hoe krijg je grip op prijzen en verduurzaming?

Afsluiting bijeenkomst

Er is gelegenheid om vragen te stellen aan Energy Services, FME en elkaar. Bedrijven mogen ook vooraf vragen stellen of cases insturen. Stuur deze aan belangenbehartiging@fme.nl

Energie Servcies
Voor welke datum wil je je aanmelden?
Postadres
Vragen
Sluiten