arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Het (duurzame) ziekenhuisgebouw van de toekomst

Rijnstate

De rol van het ziekenhuis in ons zorgstelsel verandert. De zorg zal in de toekomst meer vanuit huis plaatsvinden. Uit diverse onderzoeken blijkt dat in 2040 nog maar 20% van de behandelingen in ziekenhuizen plaatsvindt. Dit heeft dus impact op hoe een ziekenhuis van de toekomst is ingericht.

Op 12 mei kijken we - samen met gastheer Rijnstate - naar actuele ontwikkelingen en de toekomst hierbinnen. Het doel is om samen te bouwen aan een roadmap voor het (duurzame) ziekenhuis van de toekomst.

Het (duurzame) ziekenhuis van de toekomst

 • Het ziekenhuisgebouw is van grote invloed op het functioneren van artsen, verplegend personeel en patiënten, evenals op hun welzijn en veiligheid. De huidige infrastructuur is vaak niet afgestemd op nieuwe zorgpaden, behandelingen en technologieën.
 • Innovatieve digitale/slimme oplossingen (data) zullen een cruciale rol spelen in de transformatie van de ziekenhuizen door zorgprocessen te optimaliseren, te meten hoeveel gebouwen er nodig zijn en personeelsuitdagingen te overwinnen.
 • Vermindering van het energieverbruik staat hoog op de agenda. Hoewel er verschillende projecten worden uitgevoerd, zoals volledig elektrische ziekenhuizen en waterstof, zijn nieuwe initiatieven, innovatie en modellen nodig.
 • Vanwege de complexe functie, dagelijkse uitdagingen en interne structuren bestaat er geen duidelijke roadmap voor ziekenhuisbouw. Een groene business-case is nog moeilijk rond te rekenen.
 • Een roadmap op basis van een herwaardering van de eisen van de gebouwen is nodig vanwege de veranderende omgeving op het gebied van locatie, functionaliteit in het zorgproces en winstgevendheid.

Programma

14:30 uur inloop

15:00 uur Start bijeenkomst

 • Opening
  door Edwin Dekker, FME en Sander Vorselman Royal Haskoning DHV
 • Inleiding: meerjarenstrategie Rijnstate die heeft geleid tot een vernieuwingsprogramma en een een nieuw duurzaam gebouw in Elst
  door Willem-Jan Hanegraaf, Rijnstate
 • Wat is een moderne zorgstrategie?
  door Michel van Schaik, Rabobank
 • Wat is een goede inrichting van het vastgoed zodat de duurzaamheid wordt geborgd?
  door Rijnstate
 • Hoe richt je (facilitaire) data- en technologiestrategie in? Wat staat er op je digitale dashboard?
 • In debat met elkaar rondom de roadmap. Hoe ga je je ziekenhuis van de toekomst bereiken?
  onder leiding van Joris Jasper, UMCU.

17:30 uur Einde sessie, start netwerkborrel

18:00 uur Einde borrel

 

Deze bijeenkomst is een initiatief van:

Logo's duurzame ziekenhuis

Week van de Innovatieve Zorg

Deze bijeenkomst is onderdeel van de Week van de Innovatieve Zorg

9 tot en met 16 mei
Laat technologie de zorg verbeteren! In deze week laten we zien hoe technologie oplossingen biedt voor uitdagingen in de zorg. We willen hiermee stappen maken rondom het verminderen van de werkdruk voor zorgmedewerkers en wat we moeten doen om innovaties sneller goed te laten landen in de zorg.
Lees meer over de Week van de Innovatieve Zorg

Voor welke datum wil je je aanmelden?
Postadres
CRM Vragen
Sluiten