Kennisbijeenkomst Transitie-aanpakken

Welke modellen en aanpakken voor de circulaire transitie zijn de laatste jaren ontwikkeld? Hoe kun je deze toepassen in de praktijk van de maakindustrie? En hoe kunnen we ze breder inzetten om de circulaire transitie in een volgende regeerperiode stevig te versnellen?
Op vrijdag 25 juni delen zes professoren hun inzichten en aanpakken voor circulaire transitie en passen deze toe op een case in de maaksector:
- Duurzame markttransformatie: prof.dr.ir. André Nijhof, hoogleraar Duurzaam Ondernemen en Stewardship Nijenrode Universiteit en Lucas Simons, NewForesight en SCOPE insight
- Small Wins: prof.dr.ir. Katrien Termeer, hoogleraar Bestuurskunde Wageningen Universiteit
- Netwerksturing: prof.dr. Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam Innoveren Universiteit Utrecht
- Innovatiesystemen: prof.dr. Marko Hekkert, hoogleraar Innovatiewetenschappen Universiteit van Utrecht
- Transitiemanagement: prof.dr. Derk Loorbach, hoogleraar Transitiekunde Erasmus Universiteit
- Nieuwe Businessmodellen: prof.dr. Jan Jonker, emeritus hoogleraar Duurzaam ondernemen Radboud Universiteit
Programma
10:00 uur Opening
door Fried Kaanen, voorzitter Koninklijke Metaalunie en voorzitter Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie
en Matthéüs van de Pol, programmaleider Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie
10:15 uur Start deelsessies
Na een inleiding over de aanpak wordt de case geïntroduceerd en krijgt u de mogelijkheid om vragen te stellen en actief mee te denken over toepassing voor een circulaire maakindustrie.
11:30 uur Plenaire afronding
Reflectie op de bijeenkomst met de voorzitters van Nederlandse transitie-agenda's met medewerking van onder meer Annemarie Rakhorst (voorzitter transitie-agenda Consumentengoederen) en Jos Keurentjes (voorzitter transitie-agenda Kunststoffen).
FME en Koninklijke Metaalunie hebben het programma Circulaire Maakindustrie gestart. Op de website circulairemaakindustrie.nl krijg je een goed beeld van de kansen die circulair ondernemen de Nederlandse bedrijven in de maakindustrie biedt. Veel ondernemers kennen de term, maar weten nog niet wat een circulaire keten hen kan opleveren en wat erbij komt kijken. Het programma en de website bieden informatie, inspiratie en handvatten voor het zetten van concrete stappen.