Najaarscongres Toekomstgerichte Metaal- en Metalektro-opleidingen

De afgelopen vier jaar hebben de MBO Raad, FME en Koninklijke Metaalunie, de bedrijfs(tak)scholen, Holland High Tech en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) zich hard ingespannen om de opleidingsstructuur (kwalificatiedossiers) voor de Metaal- en Metalektro-opleidingen te moderniseren. Op 29 september 2022 heeft het bestuur van SBB de nieuwe mbo-structuur vastgesteld.
Van een versnipperde structuur van ruim 30 kwalificaties zijn er nu 3 hoofdstromingen: productietechniek, mechatronica en engineering, met daaronder in totaal 9 kwalificaties. Met de vaststelling door het SBB-bestuur komt er een einde aan de ontwikkelperiode en start een nieuwe fase, waarbij de invoering in het komend schooljaar 2023-2024 plaatsvindt. Deze herziening geeft ruimte om als onderwijs en bedrijfsleven samen te bouwen aan aantrekkelijke, toekomstgerichte en beter uitvoerbare opleidingen in de maakindustrie voor iedereen. De aftrap doen we graag met alle betrokkenen tijdens het najaarscongres op 30 november aanstaande bij de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht.
Wat kun je verwachten?
Een fantastische mijlpaal! Maar welke impact heeft dit op de inrichting van het mbo-onderwijs, de bedrijfsopleidingen, de stages bij erkende leerbedrijven en de studenten? En hoe kunnen we dit als onderwijs en bedrijfsleven succesvol op zo’n korte termijn implementeren en verder vormgeven?
Tijdens het najaarscongres staan de antwoorden op bovenstaande vragen centraal. Je wordt uitgebreid geïnformeerd over de aanleiding van de herziening, de inhoud van drie nieuwe dossiers en de onderliggende kwalificaties. Ook krijg je handvatten om deze pragmatisch toe te passen in de praktijk. Zo word je onder andere meegenomen op het gebied van uitwerkingsdocumenten, lesmaterialen, examinering. Daarnaast word je geïnspireerd door succesvolle praktijkvoorbeelden om het onderwijs vorm te geven. Er is uitgebreide gelegenheid om te netwerken, en als onderwijs en bedrijfsleven samen te brainstormen over de invulling van de vernieuwde opleidingsstructuur Metaal en Metalektro.
Programma
Deel 1: ochtend - plenair
09.30 uur | Inloop en registratie
10.00 uur | Start congres
-
Aanleiding
Keynote: Martijn Aslander ‘Digitalisering zonder digitale fitheid? Vergeet het maar!
Op het podium brengt Martijn met hartstocht en humor de complexe impact van technologie op de samenleving in kaart -
Proces herziening
-
Best practices
12.30 uur | Netwerklunch
Deel 2: middag - inspirerende masterclasses en workshops
Onderwijs en bedrijfsleven samen aan de slag met toekomstgericht beroepsonderwijs
Metaal en Metalektro – het mbo en bedrijfsleven doen ’t samen!
13.15 uur | Verschillende masterclasses en workshops inclusief pauze (elke sessie 45 minuten)
- Toekomstgerichte onderwijsvormen: voorbeelden uit de praktijk
- Impact nieuwe kwalificatiestructuur voor bedrijven en onderwijs : 'Vraag maar raak' spreekuur
- Samen aan de slag met uitwerkingsdocumenten
- Examinering vernieuwde Metaal- en Metalektro-opleidingen
- Erkenning leerbedrijven en stagemarkt
- Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven: hoe signaleer je ontwikkelingen in de sector en hoe verwerk je dit in het onderwijs?
- Afsluitende plenaire keynote: troubadour Maud Wilms
16.00 uur | Netwerkborrel en mogelijkheid rondleiding Duurzaamheidsfabriek
17:00 uur | Einde
Aanmelden
Meld je voor woensdag 23 november aan via de aanmeldlink en draag bij aan het samen invulling geven aan toekomstgerichte Metaal- en Metalektro-opleidingen. Er is plaats voor 200 personen, dus wacht niet te lang met inschrijven. Vanuit elke organisatie zijn maximaal 2 personen van harte welkom. Bij eventuele vragen, neem contact op met Jennifer Schrage via jennifer@ultimateprojects.nl.
Lees meer over de nieuwe mbo-structuur voor de metaal- en technologische industrie