arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Prijsontwikkelingen op de energiemarkt

Energie

Op dinsdag 5 juli organiseert FME in samenwerking met Energy Services een webinar waarin we de prijsontwikkelingen op de energiemarkt en de onderliggende oorzaken toelichten. Daarnaast is er aan het eind van het webinar een uitleg over de inkoopstrategie van FME Energievoordeel met een doorkijk naar volgend jaar. Er is dan uiteraard ook de mogelijkheid om hier vragen over te stellen.

We verwachten dat de energieprijzen voor 2023 hoog zullen blijven. In het webinar willen we je graag informeren wat dit voor jou betekent.

Programma

  • Toelichting algemene ontwikkelingen - door Robert van Beek (FME)
  • Marktontwikkelingen - door Frank van Oers en Frits Maas (Energy Services)
  • Toelichting inkoopstrategie en resultaten voor deelnemers FME Energievoordeel - door Frank van Oers en Frits Maas (Energy Services)

Oorzaken prijsstijgingen energietarieven tot nu toe

De oorzaken van de prijsstijgingen is een combinatie van factoren. De belangrijkste hebben we hieronder alvast voor je op een rij gezet:

  1. Hogere emissierechten: de inkoopprijs van energie wordt duurder. Dit komt omdat de prijs om CO2 uit te mogen stoten steeds hoger wordt. Dit berekenen de energieleveranciers door in de energieprijs, waardoor uw bedrijf meer betaalt.
  2. Gastekorten: er is schaarste aan gas. Dit komt omdat we vorig voorjaar een erg koude periode hebben gehad en dus meer gas hebben verbruikt. De gasvoorraden zijn vervolgens afgelopen zomer onvoldoende aangevuld, waardoor we nu een erg lage voorraad hebben.
  3. Oorlog tussen Rusland en Oekraïne: de oorlog heeft een sterk prijsopdrijvend effect op de energiemarkt.

Verwachting energieprijzen 2023

Voor 2023 is het vooruitzicht dat de prijzen hoog blijven. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de invasie in Oekraïne door Rusland. Rusland is voor Europa de belangrijkste leverancier van gas, kolen en olie. De verslechtering van de relatie met Rusland heeft direct impact op de gas- en elektriciteitsprijs. Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft vrijdag 22 april bekend gemaakt dat de inkoop van Russisch gas en kolen voor het einde van het jaar verleden tijd moet zijn. Europa wil in totaliteit zo snel mogelijk onafhankelijk zijn van Russische energie maar de alternatieven zijn nog onvoldoende aanwezig. Dit zorgt ervoor dat de prijzen voor energie hoog blijven. Uitval van Franse kerncentrales, het sluiten van Duitse kerncentrales en het stoppen met de gaswinning in Groningen zetten verdere druk op het aanbod van energie.

Energie Services

Meld je nu aan!

Prijsontwikkelingen op de energiemarkt

Aanmelden
Voor welke datum wil je je aanmelden?
Postadres
Vragen
Sluiten