arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Prijsontwikkelingen op de energiemarkt

Energie

Op 28 september organiseert FME in samenwerking met Energy Services een webinar waarin we de prijsontwikkelingen op de energiemarkt en de onderliggende oorzaken toelichten. Daarnaast is er aan het eind van het webinar een uitleg over de inkoopstrategie van FME Energievoordeel met een doorkijk naar volgend jaar. Er is dan uiteraard ook de mogelijkheid om hier vragen over te stellen.

We verwachten dat de energieprijzen voor 2023 hoog zullen blijven. In het webinar willen we je graag informeren wat dit voor jou betekent.

Programma

  • Gasleveringszekerheid en update Prinsjesdag - door Robert van Beek (FME)
  • Ontwikkelingen uit de energiemarkt - door Frank van Oers en Frits Maas (Energy Services)
  • Vragen en discussie

Oorzaken prijsstijgingen energietarieven tot nu toe

De oorzaken van de prijsstijgingen is een combinatie van factoren. De belangrijkste hebben we hieronder alvast voor je op een rij gezet:

  1. Hogere emissierechten: de inkoopprijs van energie wordt duurder. Dit komt omdat de prijs om CO2 uit te mogen stoten steeds hoger wordt. Dit berekenen de energieleveranciers door in de energieprijs, waardoor uw bedrijf meer betaalt.
  2. Gastekorten: er is schaarste aan gas. Dit komt omdat we vorig voorjaar een erg koude periode hebben gehad en dus meer gas hebben verbruikt. De gasvoorraden zijn vervolgens afgelopen zomer onvoldoende aangevuld, waardoor we nu een erg lage voorraad hebben.
  3. Oorlog tussen Rusland en Oekraïne: de oorlog heeft een sterk prijsopdrijvend effect op de energiemarkt.

Verwachting energieprijzen 2023

De zorgen rond elektriciteit en gas nemen verder toe. De inkoopcombinatie Energy Services waar 200 FME-leden gezamenlijk energie inkopen verwachtte eind juni dat de leveringsprijs van elektriciteit in 2023 naar verwachting met een factor 4 toeneemt ten opzichte van dit jaar. Voor gas bedraagt deze stijging zelfs een factor 5. Dat betekent dat de gemiddelde energierekening voor een FME-lidbedrijf in 2023 kan stijgen van € 50.000 naar € 200.000. Die verwachtingen moeten nu helaas naar boven worden bijgesteld.

Bovendien laten recente berichten zien dat de risico’s op het stoppen van de gaslevering uit Rusland verder toenemen. Er kan de komende winter een tekort van bijvoorbeeld 15% van het normale gasverbruik ontstaan. De Gasunie kwam met een rapport dat dit scenario mee zou kunnen vallen omdat Nederland nu beter voorbereid is. De vulling van de gasbergingen bijvoorbeeld is opgelopen tot gemiddeld 70%. Veel andere experts hadden kritiek op dit rapport. Hoe dan ook de hoge prijzen zijn op dit moment een feit en veel bedrijven moeten nog energie inkopen voor 2023. Wat gaat Prinsjesdag opleveren? Belastingverlaging of nog meer slecht nieuws?

Energie Services
Voor welke datum wil je je aanmelden?
Postadres
Vragen
Sluiten