Vitaliteit in de ploeg

Ploegendiensten kunnen mentale stress veroorzaken door de constante veranderingen in werkuren en slaappatronen. Nachtdiensten vergroten verstoringen van de natuurlijke slaap-waakcyclus, wat kan leiden tot slaapproblemen en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes, hartziekten en spijsverteringsstoornissen. Vitaliteit in ploegen kan worden bevorderd door gezonde levensstijlkeuzes te stimuleren, flexibele werkschema's te bieden wanneer mogelijk, voldoende rust- en hersteltijden in te bouwen en te zorgen voor een ondersteunende werkomgeving.
Op basis van onderzoek door TNO hebben we een kort webinar voor je samengesteld over vitale ploegendiensten. Onderzoeker Hardy van de Ven neemt je meer door Het TNO Model voor ploegendienst.
Bioritme raakt van slag
De menselijke biologische klok zorgt ervoor dat alle processen in het lichaam een ritme van ongeveer 24 uur vertonen. De biologische klok regelt:
- Slaap/waak: de alertheid is in de nacht lager
- Prestatie: deze is in de nacht lager
- Temperatuur: het lichaam is in de nacht koeler
- Hormoonhuishouding: melatonine (slaaphormoon) en cortisol (stresshormoon) zijn de twee belangrijkste
- Spijsvertering: deze staat in de nacht ‘on hold’, het lichaam verteert nauwelijks
Door werken in de nacht raakt je bioritme van slag. Omdat alle processen in je lichaam zich in een ander tempo gaan aanpassen, raakt je lichaam flink in de war. Deze klachten nemen toe naarmate medewerkers ouder worden en langere tijd in nachtdiensten hebben gewerkt.