arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Vitaliteit in de ploeg

Vitaliteit in de ploeg

Ploegendiensten kunnen mentale stress veroorzaken door de constante veranderingen in werkuren en slaappatronen. Nachtdiensten vergroten verstoringen van de natuurlijke slaap-waakcyclus, wat kan leiden tot slaapproblemen en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes, hartziekten en spijsverteringsstoornissen. Vitaliteit in ploegen kan worden bevorderd door gezonde levensstijlkeuzes te stimuleren, flexibele werkschema's te bieden wanneer mogelijk, voldoende rust- en hersteltijden in te bouwen en te zorgen voor een ondersteunende werkomgeving.

Aanmelden

Op basis van onderzoek door TNO hebben we een kort webinar voor je samengesteld over vitale ploegendiensten. Onderzoeker Hardy van de Ven neemt je meer door Het TNO Model voor ploegendienst.

Bioritme raakt van slag

De menselijke biologische klok zorgt ervoor dat alle processen in het lichaam een ritme van ongeveer 24 uur vertonen. De biologische klok regelt:  

  • Slaap/waak: de alertheid is in de nacht lager  
  • Prestatie: deze is in de nacht lager  
  • Temperatuur: het lichaam is in de nacht koeler  
  • Hormoonhuishouding: melatonine (slaaphormoon) en cortisol (stresshormoon) zijn de twee belangrijkste  
  • Spijsvertering: deze staat in de nacht ‘on hold’, het lichaam verteert nauwelijks 

Door werken in de nacht raakt je bioritme van slag. Omdat alle processen in je lichaam zich in een ander tempo gaan aanpassen, raakt je lichaam flink in de war. Deze klachten nemen toe naarmate medewerkers ouder worden en langere tijd in nachtdiensten hebben gewerkt.  

Voor welke datum wil je je aanmelden?
Postadres
CRM Vragen

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten

FME.nl is vernieuwd

De artikelen, diensten en publicaties in Mijn FME zijn verplaatst naar 'Kennis & Advies' in de navigatiebalk. Bovendien hebben we de indeling verbeterd. Al jouw waardevolle tools zoals de beloningsbenchmark, het Cao Platform en onze dashboards zijn nog steeds via het Mijn FME menu toegankelijk.