arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Agri & Food hackaton: ‘Cobots’ voor een innovatieve fruitproductie in Californië

3 april 2019

Een team van techbedrijven, studenten en technostarters werkte dinsdag tijdens een hackaton op de Hannover Messe aan de uitdagingen van Mountain View, een grote fruitteler uit Californië. Het team met vertegenwoordigers van verschillende sectoren (logistiek, high tech, IT, agri en horti) bedacht innovatieve en creatieve oplossingen waaronder ‘cobots’ en AR-tools om te helpen met het fruit plukken.

FME organiseerde de hackaton in samenwerking met de vier technische universiteiten en Holland High Tech. De landbouwsector in Californië – een sector die groter is dan de Hollywood entertainment industrie - biedt veel kansen voor Nederlandse Agri & Food bedrijven. Specifieke uitdagingen zijn watervoorziening, tekort aan arbeidskrachten en duurzaamheid.

"Erg leuk om vanmiddag aan deze interessante case uit Californië te werken en samen met partijen te brainstormen over technologische oplossingen voor de agri sector."
Edwin Gerritsen, Demcon

Wat was de uitdaging?

Michael Turlow van het Californisch bedrijf Mountain View daagde het team op de Hannover Messe uit met een aantal vraagstukken: welke processen kunnen we automatiseren om fruittelers van perziken te ondersteunen? En hoe organiseren we dit kostenefficiënt? Automatisering in een boomgaard is complex. De verschillende taken – detecteren van het fruit, bepalen van de rijpheid, zorgvuldig oogsten, inpakken en vervoeren van het fruit - vragen om een combinatie van verschillende technologieën.

Na de werksessie werden de oplossingen gepitcht aan een panel van deskundigen bestaande uit staatsecretaris Mona Keijzer, Marc Hendrikse (boegbeeld HTSM en ceo NTS Groep), Liesbeth Holterman (Cyberveiligheid Nederland), Moniek Klein Gunnewiek (Internationaal Business Development Manager Agri & Food FME) en Michael Thurlow (Mountain View).

Mountain View

Mountain View is aangesloten bij telersverenging Western Growers waarmee FME onlangs een MoU heeft getekend om onderlinge samenwerking te bevorderen door het verbinden van leden, het verrijken en uitwisselen van kennis en het stimuleren van technologische kennisontwikkeling en toepassing in zowel Nederland als de Verenigde Staten.

"The fruit market has rapidly developed into a global business, but there are always challenges. We are looking for new technical solutions to our problems, hopefully making a traditional industry into an innovative one. Joining forces with the West European innovation ecosystems could be beneficial for all."
Michael Thurlow, Mountain View

FME Cluster Agri & Food

FME gelooft dat internationaal innoveren in AgriFoodTech samenwerkingsprojecten uiteindelijk leidt tot versnelling van innovatie, welke bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen wereldwijd. Heb je een case of wil je meedenken over oplossingen voor internationale Agri & Food projecten? Neem dan contact op.

Sluiten