arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Anne Frank Huis: van reactief naar proactief klimaatbeheer met Priva

29 november 2017

Het wereldberoemde Anne Frank Huis is vernieuwd. Het binnenklimaat luistert in alle ruimtes nauw, al is het maar omdat het pand zelf ook onderdeel is van de collectie. Het museum koos daarom voor Priva Blue ID.

De verbouwing die het Anne Frank Huis onderging, is flink. De studentenappartementen aan de Westermarkt werden bij het museum getrokken en omgebouwd tot kantoorruimtes. Zo ontstond ruimte voor educatieve ontvangsten en konden meer faciliteiten worden aangeboden, zoals een garderobe. Ook kreeg het museum een nieuw en groter entreegebied aan de Westermarkt.

Bijzondere opdracht

Breman Utiliteit, vestiging Zwolle, kreeg na een intensief voortraject de opdracht voor het uitvoeren van de installatiewerkzaamheden binnen de vernieuwing. Een bijzondere opdracht. Vanwege de locatie en de historische en culturele waarde van het pand, maar ook omdat het museum tijdens de werkzaamheden open blijft. Harry Egbers (Breman Zwolle): "Omdat het museum functioneel moest blijven, werd het werk opgedeeld in vier fases. In fase 1 werden de nieuwe kantoorruimtes klaargemaakt, zodat de medewerkers hier naartoe konden verhuizen. In fase 2 vernieuwden we de oude kantoren. De publieke ruimtes volgden daarna."

Logistieke uitdaging

"Wij laveren als installateur tussen alle medewerkers en bezoekers door tijdens dit project. Maar door die opdeling in fases merkte het publiek heel weinig van de werkzaamheden. Logistiek was het voor ons ook wel een uitdaging, zo in het centrum van Amsterdam. Daarom werden leveringen op vaste tijden gebundeld gebracht en supersnel gelost. En onze mensen reden naar en van het werk met zijn vieren in een personenauto, zodat we maar één parkeerplaats bezet hielden."

Verrassingen tijdens de uitvoering

Werken in een oud gebouw brengt ook altijd verrassingen met zich mee. Harry Egbers: 'Je komt altijd dingen tegen die je niet verwacht, zoals cv-leidingen en luchtkanalen die anders lopen dan op de tekeningen. Gelukkig kunnen we het altijd goed oplossen."

Voorkeur voor Priva

Breman koos voor het gebouwbeheersysteem voor Priva Blue ID. Harry Egbers: "We werken heel veel met Priva. Onze engineers kunnen daar makkelijk mee overweg en de samenwerking bevalt goed. Daarbij bevonden zich in het Anne Frank Huis al twee regelkasten met Priva."

Secuur werk

Voor Breman is het cruciaal om continu goed inzicht te hebben in de status van het binnenklimaat. Harry Egbers: "We hebben natuurlijk grenswaardes ingesteld, zodat het systeem een signaal afgeeft als die overschreden worden. Maar desondanks loggen we constant in het systeem in om de temperatuur en luchtvochtigheid te controleren. We moesten heel secuur te werk gaan vanwege de kwetsbaarheid van de aanwezige stukken."

"De eerste keer dat we meekeken in het systeem viel ons op dat de installatie constant aan het ontvochten is. Het was een behoorlijk warme dag en toch brandden de ketels volop, puur om die lucht te ontvochten. Dat is nodig vanwege die enorme mensenmassa die het museum dagelijks bezoekt. Al die mensen brengen vocht mee en dat is slecht voor het pand en de aanwezige museumstukken. Zeker in de dagboekkamer moet de ruimte extreem goed worden geconditioneerd. We hebben daar een hele kleine bandbreedte van 40-45% luchtvochtigheid. We moeten de installatie dus zeer goed in de gaten houden. Het luistert allemaal heel nauw en Priva maakt dat mogelijk."

Foto: Anne Frank House | Photographer Cris Toala Olivares

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten