arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Architectonisch afgewerkte deuren voor vernieuwd concertgebouw Musis Sacrum

12 juli 2018

Na een grondige verbouwing en renovatie is concertgebouw Musis Sacrum in Arnhem begin 2018 geopend door Koningin Máxima. De nieuwbouw biedt niet alleen meer ruimte, maar sluit ook aan op het monumentale deel en de parkachtige omgeving. Door toepassing van een enorme glazen schuifpui is zelfs een openluchtconcert mogelijk. Belangrijke aandachtspunten waren de akoestiek en brandveiligheid van het gebouw. Merford werd betrokken voor advies, ontwerp en levering van akoestische en brandwerende deuren.

Voor de renovatie van het uit 1847 stammende monumentale gebouw, dat in de tussentijd diverse keren verbouwd is geweest, tekende van Dongen-Koschuch Architects and Planners. Het project betrof de renovatie van de historische Muzenzaal en nieuwbouw van de Parkzaal. Het bestaande en nieuwe deel zijn verbonden via een gemeenschappelijke plint. 

Multifunctionele Parkzaal

Naast inpassing van het gebouw in de omgeving was het interieur van de Parkzaal een belangrijk aandachtspunt. In deze multifunctionele zaal moet namelijk een breed scala aan voorstellingen, van klassiek tot pop, kunnen plaatsvinden. Dit vraagt om een variabele akoestiek en de inrichting en afwerking van de ruimte zijn daarbij cruciaal. Het 'lean' design- en buildteam heeft daarom diverse tests uitgevoerd en een 1:10 schaalmodel laten bouwen van de hele zaal. Vanwege de korte tijd van gunning tot uitvoering voerde het team wekelijks overleg met Merford als een van de partners.

Akoestische deuren

De Parkzaal is voorzien van een houten wandafwerking en akoestische deuren in een architectonische afwerking. Om tegemoet te komen aan de akoestische en architectonische randvoorwaarden, aangevuld met een brandwerende eis op bepaalde locaties, heeft Merford Special Doors in het voortraject een mock-up gemaakt van een prototype. "Het prototype is niet alleen op de prestatie-eisen getoetst, opgesteld door Peutz, maar ook op de vormgeving," zegt Bob Damen van Merford. "In totaal hebben we zo’n honderd deurbladen geleverd, voorzien van unieke bekledingen in onder meer hout en zelfs messing. De deuren ter plaatse van de Parkzaal zijn bekleed met dezelfde houten afwerking als de wanden in de zaal en maken ook deel uit van het totale akoestische pakket. Dat bracht natuurlijk wel de nodige aanpassingen met zich mee; het gaat immers om dikke pakketten waarop we zowel de kozijnen als scharnieren hebben uitgelegd."

Nagalmtijd

Een ander aspect waar Merford rekening mee diende te houden, was de beweegbare vloer. Damen: "Akoestisch gaat men in de Parkzaal zover dat de vloer in hoogte verstelbaar is om de nagalmtijd te kunnen beïnvloeden. Dat betekende dat diverse akoestische deuren in hoogte gedeeld moeten kunnen worden. Het onderste deel van ongeveer 50 centimeter hoogte kan losgekoppeld worden van het bovenste deel van de deur om onafhankelijk van de stand van de vloer toegang tot de zaal te behouden. Daarnaast hebben we nog een aantal brandwerende schuifdeuren geleverd voor de compartimentering van de foyer en hebben we ook de gerenoveerde Muzenzaal voorzien van akoestische deuren. Al met al een prachtig project voor ons met stuk voor stuk maatwerk producten."

Musis
Sluiten