arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Arnhem krijgt 100% duurzame energie van Ecovat

7 mei 2019
Ecovat

In Arnhem wordt een Ecovat gebouwd die een wijk van 100% duurzame warmte en koude gaat voorzien. Het gaat om circa 450 woningen en 7.500 m² commerciële functies.

Het Ecovat kan met een diameter van 30 meter en diepte van 28.8 meter 20 miljoen liter water opslaan en bevat een opslagcapaciteit van 1.184 Megawatt per uur aan thermische energie (MWhth). De warmtevraag wordt voor 50% voorzien door zonnecollectoren op gebouwen en voor 50% door warmtepompen die draaien op 100% duurzame stroom.

Doorrekening in cijfers:

Bij installatie van 2.000 Ecovaten kan deze oplossingen in 2050 3,5 Mton aan CO2 besparen.

Cijfers

Ruud van den Bosch, Technical Sales Manager Ecovat
"Na aardgas komt Ecovat."

Over Ecovat

Ecovat biedt een oplossing voor het langdurig opslaan van warmte uit duurzame bronnen in grote ondergrondse vaten. De warmte wordt voor 6 maanden op 90 graden Celsius gehouden en vervolgens via een laag temperatuur warmtenet gedistribueerd aan tussen de 500 en 2.500 woningen. Hierbij draagt Ecovat bij aan het verkleinen van de piekvraag en verminderen van netverzwaring en zorgt het op een innovatieve manier voor gebalanceerde warmtelevering aan de klant. Naast warmte wordt er ook koeling geleverd door Ecovat via een koudenet.

Deze inspiratiecase is onderdeel van de 'Klimaatkansenkaart' voor Nederland waarin we aantonen dat technologische innovaties van onze leden bijdragen aan de versnelling van de energietransitie. De 'Klimaatkansenkaart' is opgesteld door Berenschot in opdracht van FME.

Sluiten