arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Be prepared - Een no-deal Brexit komt op ons af

Blog
26 juni 2020
Ineke Dezentjé Roze jasje

Ik schrijf dit in uitzonderlijke tijden die voor veel van onze bedrijven grote uitdagingen met zich meebrengen. Toch gaat het nu niet over COVID-19 of de gevolgen daarvan op jouw bedrijf. Door alle consternatie van de huidige crisis zouden we het bijna vergeten, maar er komt nog een doemscenario op ons af, namelijk een no-deal Brexit.

Door Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink

Ik besef maar al te goed dat velen van jullie andere zorgen aan hun hoofd hebben. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk ook dit bij je onder de aandacht te brengen. COVID-19 overviel ons allemaal. Een no-deal Brexit zien we tenminste aankomen. Hier kunnen en moeten we ons op voorbereiden. Velen van jullie zijn hier gelukkig al ver mee. Anderen wachten totdat er meer duidelijkheid komt. Mocht dit laatste op jouw bedrijf van toepassing zijn, is het mijn verantwoordelijkheid je vandaag te waarschuwen: wacht hier geen moment meer mee.

"Met nog zes maanden te gaan en alle veranderingen die op ons afkomen, roep ik je op – voor zover je de voorbereidingen nog niet hebt gedaan – hier vandaag mee te beginnen. "

Een no-deal Brexit komt op ons af

Wat velen van ons niet verwachtten, ook ik niet, is afgelopen januari dan toch echt gebeurd: de Britten hebben de EU daadwerkelijk verlaten. Wij zitten nu in een transitieperiode tot 1 januari 2021 waarin onderhandeld wordt over de voorwaarden van onze nieuwe relatie met het VK. Het was al krap om een nieuw handelsverdrag binnen elf maanden te sluiten, maar met de tussenkomende coronacrisis en twee partijen die lijnrecht tegenover elkaar staan, blijkt dit waarschijnlijk onhaalbaar. Verlenging van de transitieperiode is niet meer mogelijk nu het VK formeel heeft aangegeven geen uitstel aan te vragen. Zeer recentelijk hebben zij nog hun invoertarieven gepresenteerd en er zit geen schot in de onderhandelingen met de EU. Een harde Brexit is niet meer te vermijden en een no-deal Brexit een zeer waarschijnlijk scenario.

Wat betekent dit voor jou?

Vooral als je zakendoet in het Verenigd Koninkrijk en geen ervaring hebt met export buiten de EU, moet je aan de slag. Als je direct handeldrijft met het VK ga je te maken krijgen met verschillende handelsbelemmeringen, zoals douaneprocedures en nieuwe regelgeving. Maar ook als je niet direct zakendoet met het VK, kun je indirect via je supply chain door de Brexit geraakt worden. Dit heeft mogelijk gevolgen voor je bedrijfsprocessen en productielijnen. Vraag dus op tijd je douane identificatienummer en een btw-verlegging voor de invoeraangifte aan (zie al onze tools en tips). In de onderhandelingen blijken de Britten weinig trek te hebben in het aansluiten bij Europese regels en standaarden op gebieden van eerlijke concurrentie, staatssteun, belastingen en sociale- en milieuwetgeving. Dat betekent dat als je bedrijf concurrenten in het VK heeft, zij mogelijk straks tegen veel gunstigere voorwaarden kunnen handelen.

Als je dat nog niet hebt gedaan, bereid je voor!

Met nog zes maanden te gaan en alle veranderingen die op ons afkomen, roep ik je op – voor zover je de voorbereidingen nog niet hebt gedaan – hier vandaag mee te beginnen. FME heeft verschillende tools om je hierbij te helpen die je via onze Brexit-pagina kunt raadplegen. Ons Serviceteam zit klaar om je vragen te beantwoorden. En onze Belangenbehartiging werkt continu om jullie belangen in Den Haag en in Brussel voor het voetlicht te brengen. Aarzel dus niet om hierover contact met ons op te nemen!

Bekijk ons Brexit dossier
Sluiten