arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Biedt de coronacrisis kansen voor circulariteit?

Nieuws
21 april 2020

Wat voor effecten heeft de coronacrisis op de maakindustrie? En zijn er nu juist kansen voor circulariteit? We vragen het aan twee lidbedrijven.

Ahrend

Dionne Ewen – Manager Circulaire Economie bij Ahrend
Ahrend produceert en levert kantoormeubelen

"Vanuit het circulaire perspectief verandert deze crisis voor ons niet zo heel veel. Onze productie en design loopt door en dat gaat gewoon volgens dezelfde circulaire principes als voorheen. Qua leveringszekerheid zitten we goed aangezien we veel lokale, West Europese leveranciers hebben. Zij kunnen wel weer last hebben van een stop van toevoer uit andere landen, maar inmiddels gaan fabrieken in China ook weer open. Ook hebben we verschillende modellen van producten. We kunnen meestal wel een beetje tweaken in overleg met de klant, zodat we leveringsproblemen kunnen oplossen. Maar ik begrijp dat niet elk bedrijf deze optie heeft.

“Ik hoop dat deze crisis een wake-upcall is, zodat we een klimaat- en grondstofcrisis gaan voorkomen.”

Toename vraag naar gerevitaliseerde producten

De vraag naar gerevitaliseerde producten zien we enorm toenemen in deze periode. Klanten kopen met name stoelen, zodat hun medewerkers thuis ook goed kunnen werken. Via Ahrend Hergebruik kunnen wij deze gerevitaliseerde stoelen snel leveren, omdat de stoelen er al zijn: ze hoeven niet meer geproduceerd te worden. Dit maakt de circulaire economie ook zo mooi, omdat we hierdoor nu snel kunnen handelen. Daar is in een crisis als deze behoefte aan.

Wake-upcall

Ik hoop dat de coronacrisis een wake-upcall is voor bedrijven en mensen, zodat we een klimaat- en grondstofcrisis gaan voorkomen. Het voorbeeld van  wc-papier hamsteren is heel exemplarisch. De angst dat het er niet meer is zorgt voor paniek. De problemen kunnen vele malen groter worden als we producten echt niet meer kunnen maken, omdat de grondstoffen op zijn. Ook laat de crisis zien hoe snel we allemaal een probleem hebben als China, de fabriek van de wereld, stilstaat. Ik hoop dat dit besef bedrijven hard wakker schudt en dat zij werken volgens circulaire principes ontdekken als mitigerende maatregel om problemen in de toekomst te voorkomen. Als mensen de klimaatproblematiek en het uitputten van grondstoffen net zo zouden behandelen als de coronacrisis, dan zou de aanpak een stuk daadkrachtiger zijn.”

Brink Industrial

Wido van den Bosch – Directeur van Brink Industrial
Brink Industrial maakt metalen producten uit plaatmateriaal

"Ik denk dat een van de effecten van de crisis een stuk deglobalisering zal zijn. Heel veel bedrijven zullen in hun strategie duiken en beseffen dat door die spullen uit een ver buitenland hun business in gevaar komt. En dan heroverwegen wat hun kritische componenten zijn en of ze hier op een andere manier mee om kunnen gaan. De Nederlandse maakindustrie zal hierin een belangrijke rol spelen. Terug naar lokaal, in de keten samenwerken en zorgvuldig omgaan met grondstoffen zal belangrijker worden. Zodat we minder afhankelijk worden van het buitenland en meer zelf kunnen doen. Dit maakt alle elementen van Circulaire Economie super van toepassing nu.

"Terug naar lokaal, in de keten samenwerken en zorgvuldig omgaan met grondstoffen zal belangrijker worden."

Maar ook Industry 4.0 en robotisering is belangrijk, aangezien we niet direct de concurrentie aankunnen met lagelonenlanden. Zo hebben wij een investering gedaan van 2 miljoen euro in een machine waardoor we autonoom kunnen produceren. Als je nog niet met circulaire economie en Industry 4.0 bezig was, dan is het nu de tijd om ermee aan de slag te gaan.”

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten