arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Bijna de helft van de 1.000 best presterende melkveebedrijven in Nederland melkt automatisch

23 oktober 2017
Melkrobot

Van de 1.000 best presterende melkveebedrijven in Nederland melkt bijna de helft (48%) met een melkrobot. Deze bedrijven melken gemiddeld 12 koeien meer en de melkproductie per koe ligt gemiddeld 500 kg hoger dan bedrijven die tweemaal daags melken. Lely klanten zijn opnieuw sterk vertegenwoordigd onder de melkrobotbedrijven die het hoogste economische jaarresultaat (EJR) behaalden in het afgelopen jaar; maar liefst 21 van de 25 best presterende melkrobotbedrijven melkt met een Lely melkrobot. Dit is het negende jaar op rij dat een Lely melkveehouder op nummer 1 staat.

Nummer 1 met het beste EJR resultaat

De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden, Friesland. Van der Mark realiseerde dit jaar met 123 melkkoeien op twee Astronaut melkrobots van Lely een melkproductie van 12.604 kg; dat is gemiddeld 45 à 46 liter melk per koe per dag. Harm van der Mark is er net zo blij als nuchter onder: "Het betekent gewoon dat het met de koeien heel best gaat want hoe beter het met de koe gaat, hoe meer melk ze produceert."

Overstap op melkrobots

Vorig jaar stond van der Mark ook al hoog in de lijst van best presterende melkrobotbedrijven, op de 14e plek. In 2015, was hij echter nog verre van de top; met zijn melkstal stond hij landelijk toen op de 785e plek in de CRV lijst. Hoe heeft hij dit gerealiseerd? De veehouder geeft aan: "In 2015 zijn we overgestapt op melkrobots. De belangrijkste reden dat we daarna méér zijn gaan melken is het feit dat koeien vaker gemolken worden. Onze koeien worden gemiddeld 3,2 keer per dag gemolken, dat zie je terug in de productie. We gingen 10 tot 15% omhoog in melkproductie."

Landelijk gemiddelde

Landelijk melkt ruim 22% met een automatisch melksysteem. De gemiddelde omvang van de veestapel van de top 25 melkrobotbedrijven is ruim 126 melkkoeien, het gemiddelde aantal koeien per bedrijf ligt op 102 melkkoeien. De resultaten komen uit de CRV-jaarstatistieken, die onlangs werden gepubliceerd. Elk najaar stelt CRV het MPR jaaroverzicht samen op basis van melkcontrole gegevens.

Felicitaties van Lely

Lely feliciteert de 25 melkrobotbedrijven met hun topprestatie en is blij met de grote vertegenwoordiging van haar klanten binnen de top 25. 

Koe
Sluiten