arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Bosch en Daimler werken aan zelfparkerende auto

8 mei 2019
Zelfparkerende auto

Bosch en Daimler hebben de krachten gebundeld en een zelfparkerende auto (automated valet parking of bestuurderloos parkeren) ontwikkeld. Zo hoeft er geen bestuurder meer achter het stuur te zitten tijdens deze manoeuvre.

In de parkeergarage van het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart werd de technologie voor het eerst voorgesteld aan het publiek. Daimler stelde de infrastructuur ter beschikking, samen met enkele testwagens. Bosch nam de technologie voor zijn rekening door verschillende sensoren in de parkeerruimte te plaatsen. Deze sensoren begeleiden de auto (zonder bestuurder!) naar het toegewezen parkeervak.

Bang dat de wagen ergens tegenaan zal botsen? Niet nodig! Kinderen die plots over de weg rennen? Geen probleem: de wagen stopt. Helemaal vanzelf rijdt de wagen naar het toegewezen parkeervak. En je hoeft de wagen niet eens in het oog te houden. 

Bosch zet sensoren in om wagen te begeleiden

De zelfparkerende wagen is mogelijk door een samenspel tussen een slimme infrastructuur en software in de testwagens. De sensoren, die Bosch ontwikkeld heeft, worden op verschillende plaatsen in de garage geïnstalleerd en begeleiden de wagen doorheen de parkeergarage. De sensoren communiceren met de software in de wagen, waardoor de wagen de juiste baan volgt en stopt aan de juiste parkeerplek. Bovendien monitoren de sensoren ook steeds de omgeving. Zo zal de wagen remmen wanneer er plots een obstakel verschijnt. De eerste testen met de zelfparkerende wagen zijn intussen achter de rug en waren bijzonder succesvol. In de toekomst zal de technologie nog verder verfijnd worden en aangepast indien nodig.

Bij Bosch zijn ze enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling. "Door de combinatie van een slimme parkeergarage (met sensoren) en de software in de wagens zijn we erin geslaagd om zelfparkerende wagens véél sneller op de markt te brengen dan verwacht", aldus Gerhard Steiger, directeur van de divisie Chassis Systems Control bij Bosch.

>

Hoe werkt een zelfparkerende auto nu precies?

Wanneer je de garage in Stuttgart met een testvoertuig binnenrijdt, brengt je de auto naar de drop-off zone. Je stapt uit en met een simpele klik op de bijhorende app zal de wagen zich nu zelf gaan parkeren. Het avontuur begint! Je hoeft niet meer naar de wagen om te kijken: zonder bestuurder komt hij aan op het toegewezen parkeervak dankzij de software én sensoren in de slimme parkeergarage.

Wil je na een bezoek aan het museum opnieuw vertrekken met de auto? Haal opnieuw je smartphone uit je achterzak en laat de wagen via een simpele klik naar jou toe komen. De sensoren maken de auto 'wakker' en zorgen voor de begeleiding uit de parkeerplaats en in de garage. De auto komt naar de gevraagde drop-off zone en hop, je kunt zo weer gaan rijden!

Sluiten