arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Bouwen aan een Londense wolkenkrabber

7 maart 2018
Wolkenkrabber

Niron Staal bouwt mee aan een 225 meter en 60 verdiepingen hoge wolkenkrabber in Londen: de Newfoundland Tower. Wat aanvankelijk begon als de fabricage van een enkele stalen precisieplaat om aan de hoge kwaliteitsstandaarden van de klant te kunnen voldoen, groeide uit tot een enorm project. Niron Staal levert onderdelen die cruciaal zijn voor de versteviging en ondersteuning van het hele gebouw.

De stalen componenten die op en in het gebouw aanwezig zijn, zijn van de hand van het Amsterdamse bedrijf. Het is een bijzonder en omvangrijk project. Niet alleen door de hoogte van het gebouw, maar ook door de vorm van de gebruikte structuren die het gebouw aan de buitenkant ondersteunen.

Diagrid-structuur

In het ontwerp wordt een diagrid-structuur gebruikt, vergelijkbaar met die in de nabijgelegen, bekroonde 'Gherkin'-kantoortoren. Deze diamantvormige, uitwendige stalen skeletten ondersteunen het hele gebouw. De Newfoundland Tower heeft schuine zijkanten om bewoners meer ruimte te geven en tegelijkertijd privacy te bieden op de balkons.

Niron Staal was verantwoordelijk voor de bewerking van alle complexe stalen componenten voor de diagrid-structuur aan de voorkant van het gebouw, inclusief de hoekkruisingen, frontale kruisstukken en de moeren die de hoofdstalen balken bevestigen. De hoogte van de verdiepingen verschilt en de draagkracht van het externe staal neemt af, naarmate meer de hoogte in wordt gebouwd. Daarom moest het bedrijf elk onderdeel op maat maken. In elke fase worden lasers gebruikt om de afstanden te berekenen en met die gegevens verwerkt Niron Staal elk onderdeel tot toleranties van ± 0,2 mm. Eerder in het project was het bedrijf ook verantwoordelijk voor de bewerking van een reeks palen die op de grond zijn geïnstalleerd, zowel verticaal als schuin. Deze zijn cruciaal voor de algehele stabiliteit van het torenblok.

Succes

"Dit is de eerste keer dat we bijdragen aan een hoogbouwproject", vertelt Klaas Goedhart, production manager machining bij Niron Staal. "Het succes van deze opdracht toont aan dat we zowel de geschoolde arbeidskrachten als de apparatuur hebben die nodig is om zeer nauwkeurig stalen constructies en componenten te bewerken voor allerlei toepassingen. We kijken ernaar uit om in de toekomst meer projecten van dit type uit te voeren."

De Newfoundland Tower moet later in 2018 worden opgeleverd.

Sluiten