arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Breeam Award 2017 voor kantoor Geelen Counterflow

9 maart 2017

Geelen Counterflow heeft op dinsdag 7 maart in Londen de Breeam Award 2017 gewonnen voor het meest duurzame nieuwe kantoor.

In 2016 behaalde Geelen Counterflow al de hoogste Breeam score ooit voor een nieuw gebouw wereldwijd; 99,94%. Dit keer moest het kantoor het voor een vakjury opnemen tegen onder andere het hoofdkantoor van de Triodos Bank in Reehorst, het kantoor van Ikea in Malmö, Central Square in Leeds en het kantoor van het European Union Intellectual Property Office in Alicante. De vakjury boog zich daarbij niet alleen over de gemeten score, maar ook over de mate waarin het gebouw als duurzaam voorbeeld kan dienen voor andere kantoren. Uit het juryrapport: “De vakjury was onder de indruk van het robuuste team-work, het betrekken van onderaannemers en van het aantrekkelijke en innovatieve ontwerp, met een robuuste cradle-to-cradle benadering.”

Het kantoor van 2.800m2 biedt werkplekken aan 50 kantoormedewerkers en een kantine voor 140 medewerkers. Het wekt middels zonnepanelen op jaarbasis 50% meer energie op dan het nodig heeft voor ventilatie, verwarming, koeling, verlichting en computers. De zonnestroom die over is wordt in de eigen naastgelegen fabriek gebruikt voor het snijden van roestvastststaal en het  opladen van elektrische vorkheftrucks en auto’s. In de weekenden wordt het overschot aan stroom geleverd aan het lokale netwerk van Leudal Energie, terwijl de windmolens van Leudal Energie eventuele stroomtekorten leveren als het kantoor onvoldoende zonne-energie opwekt. Echter, de belangrijkste reden voor de hoge Breeam score is dat het kantoor volledig is gebouwd uit massief hout zonder lijm. Wanden en vloeren bestaan uit 36 cm dikke lagen vurenhout uit het Zwarte Woud. In al dat vurenhout zit 2.000 ton CO2 uit de atmosfeer langdurig opgeslagen waardoor dit kantoor per saldo een negatieve CO2 voetafdruk heeft. Vanzelfsprekend wordt alle LED verlichting gestuurd op aanwezigheid en lichtintensiteit. Regenwater wordt op het dak opgevangen en opgeslagen in buffertanks voor het spoelen van toiletten en voor de grote groene wand in het hart van het kantoor.  In de natuurtuin met vele tientallen bomen, struiken en planten zijn voorzieningen aangebracht voor vogels, insecten, kikkers, padden en vleermuizen.

"We hopen dat dit kantoor als voorbeeld zal dienen voor andere nieuwbouwprojecten."

De Breeam Award 2017 werd in het London Marriott Grosvenor Square hotel uitgereikt door Michael Portillo en in ontvangst genomen door algemeen directeur Sander Geelen, namens het ontwerpteam dat verder bestond uit Rob Wolfs en Ron Hochstenbach van Architecten en Bouwmeesters, Jos Wagemans van Wagemans Bouwadvies, Robert de Bourgraaf van Dubourgraaf en Ad van de Ven.

Sander Geelen: "We hopen dat dit kantoor als voorbeeld zal dienen voor andere nieuwbouwprojecten. We zullen onze economie en maatschappij snel moeten omvormen zodat we de rekening voor onze welvaart niet steeds blijven doorschuiven aan onze kinderen en kleinkinderen en aan mensen in de derde wereld. Energie-neutraal bouwen in massief hout is één van de manieren waarop we een kleine bijdrage kunnen leveren aan het leefbaar houden van onze planeet."

Geelen Counterflow in Haelen bouwt en installeert met 100 medewerkers drogers en koelers voor de voedingsmiddelenindustrie wereldwijd. Het stelt haar klanten daarbij in staat om 20-50% energie te besparen. Sinds 2014 wordt gewerkt aan de ontwikkeling van elektrische drogers die nog 60-70% efficiënter zijn en volledig kunnen draaien op duurzame energie. Na de succesvolle testen in 2016 wordt marktintroductie in 2017 verwacht. De doelstelling van het bedrijf is om uiteindelijk 100% duurzaam te opereren.

BREEAM is ’s werelds grootste certificeringssysteem voor de duurzaamheid en gezondheid van gebouwen. Er zijn reeds ruim 550.000 gebouwen in 77 landen gecertificeerd. Bij het certificeringsproces scoren gebouwen op categorieën zoals energie, gezondheid, ecologie, materiaalgebruik, vervuiling, afval, transport en water.

Geelen Counterflow
Sluiten