arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Brexit: blessing in disguise of zakelijke ramp?

Ledennieuws
11 januari 2019
Ulbe Bijlsma

Google op Brexit en je krijgt miljoenen zoekresultaten. Wat opvalt: een oerwoud aan tips, waarschuwingen, informatie, do’s en dont’s met vooral de strekking 'wees voorbereid'. Maar waarop, waarom en hoe? FME heeft speciaal voor ondernemers in de technologische industrie praktische informatie opgesteld om haar leden te helpen bij de voorbereiding op een Brexit. Met een regelmatige nieuwsvoorziening, Q&A’s, de publicatie 'Brexit en de technologische industrie' en een gericht stappenplan zijn ondernemers geïnformeerd over wat te doen. Een van die ondernemers is Ulbe Bijlsma, CEO bij FME-lid Stertil Group. We spraken met hem aan de vooravond van een volgende milestone in de Brexit: de stemming op dinsdag 15 januari.

Op 23 juni 2016 bepaalde de uitslag van een referendum dat het VK voor een Brexit had gestemd. De handel met het Verenigd Koninkrijk gaat gewoon door, maar het wordt na de Brexit wel veel moeilijker en duurder. Op D-Day dinsdag 15 januari zal blijken of het Britse Lagerhuis akkoord gaat met de voorgestelde Brexit-deal tussen Theresa May en de EU. Een deal die hoe dan ook gevolgen gaat hebben voor ondernemend Nederland. Gevolgen waarvan nog steeds veel ondernemers niet of nauwelijks doordrongen zijn. Dat geldt niet voor Ulbe die zich terdege realiseerde dat een Brexit consequenties zal hebben voor Stertil.

"Een van de eerste dingen die ik trouwens heb gedaan, was een scan. Dat gaf in zoverre 'rust' dat ik me bewust werd van de mogelijke risico’s."

Juni 2016

Ulbe Bijlsma viel van zijn stoel van verbazing toen hij de uitslag van het Brexit-referendum hoorde: "Hoe is het mogelijk, dacht ik. Ik had het niet verwacht, ook omdat het vanuit economisch oogpunt een heel onverstandige beslissing was. Maar goed, Engelsen zijn toch een beetje ‘eilanddenkers’, dat zal er zeker mee te maken hebben gehad." 

De uitslag betekende wel dat hij direct stappen ondernam. "We hebben een eigen vestiging in de VK en ik ben daar ook vaak. Met de vier managers daar – drie van hen waren tegen een Brexit, een verbazingwekkend genoeg voor! – zijn we verschillende scenario’s gaan uitwerken. Je weet tenslotte niet wat er gaat gebeuren en welke opties het beste zijn, maar met elkaar hebben we veel in kaart gebracht. Daarnaast heb ik me op allerlei manieren laten informeren. Een van de eerste dingen die ik trouwens heb gedaan, was een scan. Dat gaf in zoverre 'rust' dat ik me bewust werd van de mogelijke risico’s. Ik ben naar bijeenkomsten geweest, heb heel veel informatie gelezen en heb ook bij de Engelse vestiging veel kennis opgehaald. FME heeft op dit vlak ook een duidelijke bijdrage geleverd."

Januari 2019

Wat de uitkomst dinsdag ook gaat worden, voor Ulbe staat vast dat de Brexit in zakelijk opzicht een beproeving is. Het Engelse gezegde ‘a blessing in disguise’ gaat volgens hem dan ook zeker niet op. Als hij een dag op de stoel van Theresa May zou zitten, dan ziet hij maar twee opties. “Aftreden of een nieuw referendum. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste, met wat mij betreft als insteek: terugdraaien die Brexit."

Sluiten