arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Brexit: Britse onderdelen tellen misschien nú al niet langer mee voor EU-oorsprong

Nieuws
5 februari 2020

Als je gebruik maakt van lagere invoerheffingen op grond van een EU handelsakkoord, zou je na de Brexit, maar mogelijk ook nu al, daar geen voordeel meer van kunnen ondervinden.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU verlaten. Op dit moment geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. In deze periode verandert vrijwel niets voor bedrijven en burgers. De EU-regels en -wetten blijven geldig voor het VK. Onduidelijk is echter of landen met welke de EU-handelsverdragen heeft afgesloten (zoals Canada, Zuid-Korea en Japan), bereid zijn het VK als EU-land te behandelen in het kader van hun handelsakkoorden met de EU. Deze landen hebben een brief van de EU ontvangen met het verzoek het VK nog als EU-lid mee te tellen, maar hier is nog geen duidelijkheid over gekomen.

In een handelsakkoord is namelijk per product afgesproken welke eisen gelden om van EU-oorsprong te kunnen spreken. In grove lijnen geldt:

  • of het product volledig verkregen is in de EU;
  • welke bewerking in de EU moet hebben plaatsgevonden;
  • wat het maximum is aan niet van oorsprong zijnde materialen. Na Brexit hoort het VK niet meer bij de EU en kunnen onderdelen uit het VK niet meer meetellen voor deze minimale productie in de EU.

Lees hier wat de Douane hierover schrijft

Wat betekent dit voor mijn export?

Gebruikt jouw bedrijf Britse onderdelen in producten, die jullie onder lagere invoerheffingen op grond van EU handelsakkoorden buiten de EU exporteren? Dan moet je er rekening mee houden dat dit voordeel al tijdens de transitieperiode, dus nu al, zou kunnen wegvallen. Dat betekent dat het product voor jouw buitenlandse klant daarmee duurder kan worden. Lees om welke handelsverdragen het gaat en lees ook een eerder interview over dit onderwerp op de website van het Brexit loket.

Hulp bij Brexit voorbereidingen

Ben je nog op zoek naar informatie over Brexit en hoe jij je kan voorbereiden? Dan vind je in Mijn FME de Brexit Checklist, tips, verschillende brochures en relevante doorverwijzingen. Heb je dan nog vragen? Neem contact op met ons Serviceteam.

 

Sluiten