arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Brexit: Vertragingen aan de grens grootste probleem

Pers
29 januari 2019
Minister Kaag

Een harde Brexit levert grote vertragingen aan de grens, complexere procedures en administratieve rompslomp op, denken de Nederlandse industriële bedrijven. Dat blijkt uit Brexit-Industrie-Barometer onder meer dan 200 industriële bedrijven. De barometer, een initiatief van FME, VNO-NCW, NBCC en KPMG Meijburg & Co, is gehouden voorafgaand aan een groot Brexit-event van vandaag in Eindhoven.

Brexit-Industrie-Barometer

Uit de barometer wordt duidelijk dat 38% van de industriële ondernemers zich nog aan het oriënteren is op de voor Brexit noodzakelijke voorbereiding. Zo’n 36% is begonnen met voorbereiden en 17% heeft de voorbereiding (voor zover mogelijk) al afgerond. Bijna één op de tien ondernemers is nog niet gestart.

"Doordat het zolang onduidelijk blijft hoe de Brexit vorm gegeven gaat worden, pleit FME voor uitstel van de Brexit, zodat ondernemers wat ademruimte hebben."

Bekijk de foto's van dit event

Meeste zorgen over vertraging aan de grens

De meeste ondernemers maken zich zorgen over vertraging aan de grens (19%). Daarna volgt administratieve rompslomp (18%) en complexere douaneprocedures (18%). Zo’n één op de tien bedrijven maakt zich zorgen over hogere kosten. Andere zorgen bestaan over afwijkende regelgeving in het Verenigd Koninkrijk (8%), wisselkoersrisico’s (6%) en moeilijker heen en weer reizen van personeel (6%). Slechts 7% ziet kansen en maakt zich geen zorgen. Verder hebben industriële ondernemers voor Brexit het meest behoefte aan praktische tips (53%). Bijna een derde (27%) is op zoek naar updates over de situatie rond Brexit. 16% van de ondernemers is op zoek naar ervaringen van anderen om met Brexit om te gaan.  

Uitstel nodig

"Het gevaar van een no-deal - en dus harde - Brexit voor de technologische industrie is levensgroot", zegt Ineke Dezentje-Hamming van FME: "Doordat het zolang onduidelijk blijft hoe de Brexit vormgegeven gaat worden, pleit FME voor uitstel van de Brexit, zodat ondernemers wat ademruimte hebben. Zo’n € 15 miljard aan export van industriële producten gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Met name fabrikanten van transportmiddelen en chemische producten, toeleveranciers van de auto-industrie en machinefabrikanten kunnen flink geraakt worden. We zetten samen met onze bedrijven en de overheid alle zeilen bij om te zorgen dat we dit in alle denkbare scenario’s in goede banen leiden."

Ineke bij Brexit event

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: "De bedrijven die zich alleen nog maar oriënteren op Brexit moeten vol gas aan de bak om zich in te dekken tegen de risico’s van alle denkbare scenario’s. Veel van de maatregelen moet je namelijk toch nemen en nu een no-deal scenario steeds reëler wordt kun je niet meer afwachten met nog minder dan 60 dagen te gaan. Wij halen alles uit de kast samen met de Rijksoverheid om ondernemers voor te bereiden op Brexit. Met bijeenkomsten, met de Brexit Impact Scan, met hulpbijbrexit.nl, maar het is echt één minuut voor twaalf."

"Niets doen is geen optie meer!"

"Bijna dagelijks spreek ik bedrijven die zich grote zorgen maken over de gevolgen van Brexit voor hun bedrijf, maar die niet weten waar ze moeten beginnen bij het inschatten van de impact", aldus Leon Kanters, Brexit-expert van KPMG Meijburg & Co. "Deze nieuwe cijfers ondersteunen wat wij al eerder vermoeden. Bij een eventuele ‘no deal’ moeten Nederlandse bedrijven ernstig rekening houden met extra vertragingen aan de grens. Dat kan ondernemingen flink pijn doen als zij onderdeel zijn van een just-in-time supply chain, zoals de voedingsindustrie en technologische sector. Dus, wees voorbereid op alle denkbare scenario’s, want niets doen is geen optie meer!" vult Kanters aan.

>

"Hope for the best, prepare for the worst"

"De Brexit status quo blijft onverminderd onzekerheden met zich meebrengen voor ondernemers. Ons advies, zoals ook tijdens onze eerdere NBCC Brexit Forum events geuit, blijft onverminderd actueel: hope for the best, prepare for the worst. De eeuwenoude Nederlands-Britse handelsrelatie zal ook de Brexit doorstaan, goede samenwerking en daadkrachtige voorbereiding zijn hierbij essentieel", aldus Anton Valk, voorzitter van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel (NBCC).

Dit is een gezamenlijk persbericht van FME, VNO-NCW, KPMG Meijburg & Co en de Netherlands British Chamber of Commerce.

Sluiten