arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Bronswerk Heat Transfer geeft revolutionair nieuwe draai aan ventileren

19 april 2018
Bronswerk

Jarenlang leverde Bronswerk Heat Transfer koelsystemen met ventilatoren die het inkocht bij andere bedrijven. Tot in Duitsland een strenge geluidsnorm werd ingevoerd. Het Nijkerkse bedrijf ontwikkelde daarom zelf de fluisterstille Whizz-Wheel®. De revolutionair nieuwe ventilator is nu een kernactiviteit van het bedrijf en opent wereldwijd nieuwe markten.

Bronswerk Heat Transfer ontwikkelt koelsystemen voor de olie-, gas-, chemie- en nutssector. Hiervoor kocht het bedrijf altijd ventilatoren in. Maar Bronswerk Heat Transfer besloot zelf een nieuwe ventilator te ontwikkelen. "Het had te maken met nieuwe, strenge geluidsnormen in Duitsland”, zegt senior engineer Guus Bertels. “Een van onze klanten, ExxonMobil, zou locaties moeten sluiten als het niet aan de normen voldeed."

Energiebesparing verkoopt niet

De nieuwe wettelijke norm was het startsein voor de ontwikkeling van de innovatieve Whizz-Wheel®. "Al snel bleek hij ook 50% energie te besparen ten opzichte van andere ventilatoren”, zegt Bertels. “Maar we liepen daarmee niet te koop. Energiebesparing is geen verkoopargument. Bedrijven zijn meer geïnteresseerd in meer productie en opbrengst. Op die argumenten speelden we wel bewust in. Maar dan nog: zonder de opgelegde geluidsnorm in Duitsland hadden we geen ventilator verkocht."

Succesvolle demonstratie

Met steun vanuit de Energie Onderzoek Subsidie (EOS) en de NAM kon Bronswerk Heat Transfer laten zien dat de Whizz-Wheel® echt heel stil is. Bertels: "Het is eerst zien en dan geloven in de olie- en gassector. ‘Nieuw’ verkoopt niet." Ook technologie verkoopt zichzelf niet, weet Bertels. "Hoe superieur de Whizz-Wheel® ook is, je moet minstens zo veel energie steken in je commerciële activiteiten als in de technologische ontwikkelingen om afnemers te vinden."

Vanuit de eigen cashflow

Innovaties zoals de Whizz-Wheel® zijn duur. Als bedrijf moet je eerst in het traject investeren voordat je er de vruchten van kunt plukken. Opvallend is dat Bronswerk Heat Transfer daarvoor niet bij een externe financier aanklopt. "We zaten met de ontwikkeling van de Whizz-Wheel® midden in de bankencrisis, dus dat was sowieso moeilijk geweest. Maar we maken überhaupt niet gebruik van bankfinanciering. We financieren onze projecten vanuit de eigen cashflow en eventueel met afnemerskrediet."

Nieuwe core business

Bronswerk Heat Transfer heeft inmiddels tientallen ventilatoren verkocht waarmee dit een core business is geworden. Zo’n 30 tot 50% van de omzet in de afgelopen jaren is te danken aan de Whizz-Wheel®. Hiermee wil het bedrijf toegang krijgen tot nieuwe markten. "Denk bijvoorbeeld aan de LNG-markt. Bij LNG-installaties moet je wel in één keer honderden heel grote ventilatoren tegelijk opleveren. Vandaar dat we bezig zijn ons productieproces drastisch te wijzigen om die capaciteit aan te kunnen."

Bron: topsectorenenergie.nl

Bronswerk
Sluiten