arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Crownstone: een simpele oplossing voor een slimmer huis

21 september 2015
Crownstone

Rotterdams startup bedrijf DoBots heeft op 15 september haar eerste Kickstarter campagne gelanceerd. De ‘Crownstone’ is een open-source home automation product dat ingeplugd (of ingebouwd) kan worden in je huidige stopcontact, waardoor je huis steeds slimmer wordt.

De Crownstone combineert indoor lokalisatie met apparaat-herkenning. Hierdoor is het op verschillende manieren in staat een interactie aan te gaan met jou en je omgeving. Denk aan lichten dimmen, apparaten uitzetten, en dat allemaal via je smartphone. Door de combinatie van lokalisatie en herkenning is het ook een relatief goedkope oplossing, gezien de meeste smart home producten die nu op de markt zijn vaak slechts één van deze functies hebben. DoBots, dochterbedrijf van Almende, heeft als doel een betaalbare manier te vinden waarop iedereen zijn of haar huis meer energiezuinig, comfortabel en veilig kan maken. Nu de Crownstone bijna 60.000 euro aan steun heeft ontvangen door meer dan 375 backers in de eerste week, lijkt het erop dat het publiek daar ook wel oren naar heeft.

De Crownstone communiceert via Bluetooth Low Energy en creëert zo een mesh network om het bereik te vergroten. Dit is wat besturing via je smartphone mogelijk maakt. Daarnaast is de Crownstone ook in staat de apparaten te herkennen via patronen in het energieverbruik. Dit betekent dat oververhitting tot het verleden behoort: de Crownstone schakelt het apparaat op tijd uit, en draagt daardoor bij aan een veiligere omgeving voor jou en je gezin.

Duurzaamheid

Maar de functionaliteit van de Crownstone gaat verder dan alleen het vergroten van de veiligheid. De afgelopen jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker begrip geworden in onze levens en onze huizen. Men wil bewuster en energiezuiniger leven. Dat is ook één van de hoofddoelen die DoBots met de Crownstone wil bereiken. Nu kan je alle apparaten uitzetten door slechts de deur uit te stappen, de Crownstone zorgt ervoor dat alles uitgeschakeld wordt zodra je weggaat, en weer ingeschakeld wordt zodra je terugkomt. Je hoeft je geen zorgen te maken over je koelkast, door de apparaat-herkenning blijft deze automatisch altijd aan. Er hoeft nooit meer iets onnodig op stand-by te staan, waardoor de Crownstone niet alleen handig, maar ook milieubewust is. 

Crowstone
expanded view van de built-in Crownstone

Unique selling points

Het team van DoBots heeft vertrouwen in hun product, vertrouwen dat gesterkt wordt door de vele interesse die men getoond heeft in de eerste dagen van de Kickstarter-campagne. Er valt wel eens de opmerking dat er al diverse smart home producten te koop zijn. Dat is ook zo: tegenwoordig kan men smart-televisies, smartphones, smart koelkasten en zelfs smart afvalbakken kopen. Maar één van de unique selling points van de Crownstone is de mogelijkheid om te communiceren met een grote verscheidenheid aan apparaten, in tegenstelling tot slechts één apparaat. Daarnaast is het geheel open-source, wat ervoor zorgt dat dit product ook in de toekomst relevant blijft. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Links:
De Crownstone op Kickstarter
Officiële Crownstone website
De Crownstone op FaceBook
Officiële DoBots website

Sluiten