arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Dankzij slimme insulinepomp kunnen diabetes type 1-patiënten weer normaal leven leiden

18 januari 2021
Slimme insulinepomp

Hoe kan de inzet van Artificial Intelligence de zorg verbeteren? Medtronic heeft een slimme insulinepomp ontwikkeld, een 'algoritmische pomp'. Hiermee kunnen diabetes type 1 patiënten, een redelijk normaal leven leiden.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte en is vooralsnog niet te genezen, waarbij het afweersysteem het lichaam aanvalt. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op. Maar bij 100.000 mensen in Nederland vernielt het afweersysteem ook de cellen die insuline aanmaken, in de alvleesklier. Dan stopt je lichaam met insuline maken, zonder de stof insuline kun je niet leven. Vanaf dat moment moeten mensen zelf elke dag meerdere keren insuline spuiten, of een pomp dragen waardoor de bloedsuikerspiegel gedoseerd worden aangepast, zonder zelf te hoeven prikken.

Artificial Intelligence

De slimme insulinepomp van Medtronic (MiniMed 780G) heeft heeft een algoritme om de bloedsuikerwaarden van patiënten stabieler te maken. Daardoor hebben ze minder last van alle gevolgen wanneer de bloedsuikerwaarde te hoog of te laag is, denk aan duizeligheid, erge hoofdpijn, vermoeidheid, slecht zien of flauw vallen. Het innovatieve insulinepompsysteem stuurt de dosering automatisch aan om die hoge en lage waarden te voorkomen. Hierdoor worden mensen met diabetes minder geconfronteerd met de ziekte en kunnen zij zich bezighouden met andere dingen in het leven. Daarnaast kunnen zij hun waarden delen met de zorgverlener. Hierdoor kan hulp op afstand verleend worden of geüpdatet worden.

>

Nicole Velthuis, Sr. Manager Communications “Door middel van een algoritme bootst dit insulinepompsysteem functies na van de alvleesklier. Hierdoor blijven mensen die weinig of geen insuline aanmaken gezonder. Het systeem maakt ook mogelijk dat mensen met diabetes op afstand geholpen worden en indien nodig een afspraak maken met hun zorgverlener.”

13 jaar korter leven

Uit recent onderzoek van het RIVM en het Nivel blijkt dat Nederlanders van 45 jaar met type 1 diabetes gemiddeld dertien jaar korter leven dan mensen zonder de diabetes. En dat terwijl de behandeling om langer te leven al bestaat. "Alleen kiezen we in Nederland er nog voor om die technologie niet te vergoeden voor iedereen die dat nodig heeft,” zegt Henk-Jan Aanstoot, kinderarts en medisch directeur van diabeteskliniek Diabeter.

Niet vergoed

Het onderzoek laat zien hoe ernstig diabetes is en tot welke gevolgen het kan leiden.” zegt Henk-Jan Aanstoot, die er tegelijkertijd op wijst dat de uitkomsten niet nieuw zijn. “We weten al jaren dat complicaties als hartziekten en beroertes en daarmee veel leed en vroegtijdig overlijden, het gevolg kunnen zijn van schommelende bloedglucosewaardes. Het ergste is, de technologie om die schommelende waardes te stabiliseren is er al, alleen hebben we in Nederland forse beperkingen in de vergoeding daarvan. Dus blijven veel mensen met type 1 diabetes ervan verstoken, met alle mogelijke gevolgen voor hun kwaliteit van leven en levensverwachting.”

Sluiten