arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Drone filmt vervanging vizierschuif stuwcomplex Amerongen

9 augustus 2017

In Amerongen is onlangs een van de twee vizierschuiven vervangen. Dit gebeurde onder meer in samenwerking met FME-lidbedrijf Siemens Nederland. Het is de eerste in de reeks van zes vizierschuiven die tot medio 2019 worden vervangen op de stuwcomplexen in Driel, Amerongen en Hagestein.

De vizierschuif is een grote kering die het water moet tegenhouden om de waterstand op peil te houden en scheepvaart mogelijk te maken. Zonder die stuwen staat het water te laag voor goederenvervoer. In onderstaande video zie je hoe de oude vizierschuif wordt verwijderd, gevolgd door plaatsing van de nieuwe schuif.

>

Voorafgaand aan dit proces is een tijdelijke keerdam geplaatst. Het wisselen van de vizierschuiven van de stuwen, ieder met een gewicht van 270 ton, een diameter van 48 meter en een hoogte van 9 meter, is het meest in het oog springende onderdeel van een grootschalige renovatie van de 3 stuwcomplexen in de Lek en Nederrijn.

Renovatie

Rijkswaterstaat is sinds 2012 bezig met de voorbereidingen van de renovatie van de complexen. De totale renovatie van de drie stuwcomplexen bestaat uit het vervangen van technische installaties en beweegbare delen van stuwen en sluizen, het repareren van de betonconstructies in sluizen en stuwen, het geschikt maken van de sluizen voor zwaardere schepen en het schilderen van de complexen. Ook wordt in Amerongen een centraal bedieningsgebouw gerealiseerd van waaruit het de drie stuwcomplexen vanaf 2019 zal bedienen. De kosten bedragen 100 miljoen euro.

Lees meer over Siemens Nederland
Sluiten