arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Duurzaam openbaar vervoer in Luxemburg

30 juni 2016

Via ABB snelladers worden de Volvo hybride bussen op eindstations van de route binnen enkele minuten opgeladen. Zo investeert de stad Luxemburg verder in duurzame mobiliteit.

De stad Luxemburg heeft bij ABB een extra bestelling voor snelladers geplaatst. De snelladers worden gebruikt om vijf nieuwe Volvo elektrische hybride bussen op te laden. Alle laadstations en bussen zullen later in 2016 worden geleverd. Een van de snelladers zal bij het centraal station van de stad geplaatst worden.

Duurzame stad

"De beslissing om in de stad Luxemburg met elektrische hybride plug-in bussen te werken, ligt perfect in lijn met onze voortdurende inspanningen om een duurzame stad te creëren. De maatschappij zal direct voordeel van dit project ervaren door een schoner milieu, minder lawaai en meer comfort tijdens busreizen. Dit ambitieuze, baanbrekende project vormt het uitgangspunt in ons streven naar een stadsbussysteem met nul uitstoot voor de stad Luxemburg in de nabije toekomst ", zegt Sam Tanson, eerste vice-burgemeester van de stad Luxemburg, belast met Financiën en Mobiliteit.

Per dag reizen ongeveer 160.000 pendelaars van en naar de stad Luxemburg. De regering investeert in duurzame mobiliteit om de totale milieu-impact en het verkeersvolume te verminderen. De stad heeft als doel om de totale kooldioxide-uitstoot met ten minste 20 procent te laten dalen tegen 2020.

Investeren in mobiliteit

Dit is de tweede keer in 2016 dat de uitrustingen voor Volvo Bussen bij ABB besteld worden. In februari kondigde ABB in samenwerking met Volvo de bestelling aan van snelladers voor elektrische voertuigen voor 11 hybride bussen voor de stad Namen in België.

"Investeringen in duurzame mobiliteit die verkeersopstoppingen verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren nemen toe", aldus Pekka Tiitinen, hoofd van de afdeling Discrete Automation en Motion van ABB. "Als onderdeel van onze Next Level-strategie gaan we door met het ontwikkelen van ons e-mobility-technologie portfolio en werken we nauw samen met bedrijven zoals Volvo om ervoor te zorgen dat we de oplossingen bieden die deze steden en publieke transportsystemen van ons verwachten."

Over ABB busopladers

  • Eenvoudig te integreren in bestaande buslijnen (omgekeerde pantograaf maakt gebruik van een voordelige en lichtgewicht interface op het dak van de bus)
  • Modulair ontwerp biedt oplaadvermogen van 150 kW, 300 kW of 450 kW
  • ABB's bewezen aanbod van aansluitingsmogelijkheden maken een maximale beschikbaarheid, hoge up-time en snelle servicerespons mogelijk.
  • Op basis van IEC 61851-23 (de internationale norm voor het snel opladen van elektrische voertuigen die ervoor zorgt dat de juiste veiligheidssystemen aanwezig zijn) is het elektrisch ontwerp in overeenstemming met de regelgeving en worden zowel de systeemarchitectuur als het werkingsprincipe in de toekomst ondersteund door een bredere automobiele gemeenschap.

Over Volvo 7900 elektrische hybride bussen

  • Kunnen tot 70% van de rijtijd worden aangedreven door elektriciteit
  • Stil en uitstootvrij bij het rijden op elektriciteit
  • 60% lager energieverbruik (*) dan een gelijkwaardige dieselbus
  • 75 tot 90% minder uitstoot van kooldioxyde* in vergelijking met een traditionele dieselbus, afhankelijk van de gebruikte brandstof
  • Voorzien van een elektrische motor, accu's en een kleine dieselmotor
  • De batterijen worden binnen 4 tot 6 minuten opgeladen bij de eindstations van de route


(*) Geschatte waarde op een stadsbusroute van 10 kilometer, in vergelijking met een dieselbus Euro 6.

Duurzaam openbaar vervoer in Luxemburg
Sluiten