arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

'Een circulaire economie realiseer je samen'

8 augustus 2017
Auping

Beddenmaker Auping stelde zichzelf een doel voor 2020: helemaal circulair zijn. Het FME-lidbedrijf wil alleen vraaggestuurd werken en uitsluitend recyclebare producten maken op hernieuwbare energie. Een prachtig streven. Lees over hoe de beddenfabrikant dit doel realiseert.

Niet in de prullenbak

Auping werkt volgens het Cradle to Cradle-principe. Dit betekent letterlijk van wieg tot wieg en houdt in dat je afval niet meer weggooit, maar dat het grondstof wordt voor iets anders. Er is sprake van een circulaire kringloop van materialen. Deze zijn volledig biologisch afbreekbaar of 100% recyclebaar en bruikbaar in een gelijkwaardig of hoogwaardiger product. Een voorbeeld: in het naai-atelier worden de vilten bodems op maat gesneden voor matrassen. De resten worden niet in de prullenbak gegooid, maar gaan retour naar de leverancier. Die maakt er nieuwe rollen vilt van voor nieuwe matrassen.

"We verwachten dat strategische partners een bijdrage leveren aan onze visie."

Duurzame ideeën

"Voor circulariteit heb je anderen nodig", vertelt CEO Aart Roos in een interview aan Trouw. "We verwachten dat strategische partners een bijdrage leveren aan onze visie." Hetzelfde wordt verwacht van de 350 werknemers. Die werken in zelfsturende teams en worden gestimuleerd om met duurzame ideeën te komen.

Energiegebruik

Het doel om helemaal circulair te zijn, beperkt zich niet alleen tot de productie van bedden. Ook de fabriek werd onder handen genomen om het doel voor 2020 te bereiken. Er zijn 2 bedrijfspanden afgestoten en het bestaande terrein is uitgebreid. Dit scheelt duizenden kilometers aan transport. Lak en beits op basis van olie zijn vervangen door waterdragende lak. Dat vermindert het afval van lak per kleurwisseling van 32 theekopjes naar een halve. Ook wordt water hergebruikt. Zo zit in de toiletten en fonteintjes regenwater en zijn de kranen zelfsluitend. Door dergelijke maatregelen is het watergebruik met 60% teruggebracht en het energiegebruik met bijna een derde.

Sluiten