arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Eerste Pacemaker Controlestraat in Nederland geopend

3 december 2020
Medtronic

Vandaag de dag maken ieder jaar meer dan 75 miljoen mensen gebruik van de technologieën van Medtronic. Dit komt neer op twee mensen per seconde. Medtronic biedt meer dan alleen technologieën om gezondheid te herstellen en levens te verbeteren. Naast het ontwikkelen van onder andere pacemakers, neurostimulatoren, insulinepompsystemen en innovaties voor in de operatiekamer, deelt Medtronic kennis om processen te optimaliseren en de zorg efficiënter te maken. Dat sluit aan bij de wens van overheden, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, patiënten en andere belanghebbenden in de gezondheidszorg om met elke zorgeuro meer waarde toe te voegen. Daarnaast zorgt de huidige coronapandemie voor meerdere uitdagingen.

Pacemaker Controlestraat

Met ‘Integrated Health Solutions’ werkt Medtronic samen met ziekenhuizen en klinieken op wereldwijd niveau en biedt oplossingen die zorgverleners helpen de kosten en resultaten te optimaliseren. Tegelijkertijd wordt hiermee de waarde van zorg en patiënttevredenheid verhoogd. In navolging van samenwerkingen in Canada en het Verenigd Koninkrijk, is op 16 november bij het St. Antonius Ziekenhuis, in Nieuwegein, de eerste Pacemaker Controlestraat van Nederland geopend. Patiënten kunnen op afspraak bij het ziekenhuis vanuit de auto hun pacemaker van Medtronic laten uitlezen.

Regelmatige controle

Wouter Kuiper, Managing Consultant Integrated Health Solutions, legt uit: “Normaal gesproken moeten patiënten met een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) gemiddeld twee tot drie keer per jaar op de poli komen voor controle van hun apparaat. Hiervoor moet capaciteit worden gereserveerd in het ziekenhuis. Ook voor de patiënt kan dit soms uitdagend zijn, wanneer iemand bijvoorbeeld slecht ter been is.” Door middel van een uitleeskastje bij de patiënt thuis bestaat in theorie al langer de mogelijkheid een pacemaker of ICD op afstand te monitoren. “Door een datatransmissie tussen het apparaat, het kastje en ziekenhuis kan het ziekenhuis de gegevens uitlezen. Dit is alleen nog niet breed geïmplementeerd en voor patiënten nog geen vertrouwde optie.”

Medtronic
Een patiënt in de Pacemaker Controlestraat

De uitdaging tijdens de coronacrisis

Dat monitoring van patiënten op afstand nog niet breed geïmplementeerd is, zorgde er tijdens de eerste coronagolf voor dat veel patiënten hun controle uitgesteld zagen worden. Daarmee is de Pacemaker Controlestraat een mooie tussenoplossing geworden. Wouter geeft aan: “Door corona kun je minder patiënten zien in een ziekenhuis. Wachtkamers kunnen minder vol en artsen zijn op andere plekken wellicht ook nodig. In maart zijn we samen met het ziekenhuis gaan kijken hoe wij hen hierin konden ondersteunen. Hierbij was de uitdaging vooral de zorg door te kunnen laten gaan zonder alle patiënten in het ziekenhuis te hoeven zien.”

Drive through

De controlestraat bevindt zich naast het ziekenhuis. Patiënten die ervoor in aanmerking komen, zijn per brief benaderd voor een afspraak met informatie en instructies. Zij komen met de auto en rijden door de controlestraat waar ze worden verwelkomd door een medewerker die de pacemaker via het autoraam uitleest. De gegevens worden verzonden naar de pacemaker- of ICD technicus in het ziekenhuis. Deze beoordeelt de gegevens en geeft binnen 15 minuten de uitslag door. Bij geen bijzonderheden kan de patiënt direct doorrijden naar huis. Als verder onderzoek nodig blijkt, kan de patiënt alsnog direct terecht op de poli in het ziekenhuis.

Hartzorg toegankelijk houden

Het ziekenhuis heeft gedurende twee weken een kleine driehonderd hartpatiënten uitgenodigd voor een controle in de controlestraat. Daarnaast bestaat het plan in februari te starten met een controlestraat voor ICD-patiënten. Cardioloog Lucas Boersma is trots dat het St. Antonius het eerste ziekenhuis in Nederland is dat de zorg voor device patiënten op deze manier organiseert: “Tijdens de eerste coronagolf kwam de reguliere zorg onder grote druk te staan. Voor hartpatiënten kan het uitstellen van zorg grote gevolgen hebben. Deze controlestraat is één van de creatieve oplossingen die we inzetten om de zorg toegankelijk te houden in tijden van corona.”

Over Medtronic

In de zestig jaar dat Medtronic bestaat, is de missie altijd hetzelfde gebleven: het verlichten van pijn, het herstellen van de gezondheid en het verlengen van het leven van mensen over de hele wereld. Daarin is hard gewerkt om een vooraanstaande rol in te nemen op het gebied van innovatieve medische hulpmiddelen, met als uitdaging het ontwikkelen van hoogkwalitatieve therapieën die een positieve invloed hebben op mensenlevens.

Sluiten