arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Energiebesparende en duurzame klimaatbeheersing met Colt Coolstream

7 november 2018
Remeha

In 80 jaar is Remeha uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met ruim 500 werknemers en een uitgebreid distributie- en servicenetwerk. Onlangs is de productiehal in Apeldoorn volledig gerenoveerd. Colt International leverde hiervoor de klimaatoplossing. "Voor ons personeel wilden wij een aangenaam en gezond werkklimaat realiseren. Verder mocht het klimaatsysteem geen nadelige uitwerking hebben op de testresultaten van onze cv-ketels. Na een verdiepingsslag in het aanbod van klimaatsystemen en de diverse meningen, bleek type CoolStream, voor adiabatische koeling en warmteterugwinning voor ons de beste oplossing” aldus Rob Huibers, Production Engineer bij Remeha Apeldoorn.

Lean produceren met het juiste klimaat

Het bedrijf ombuigen naar de nieuwe filosofie van vernieuwing en lean productie en tegelijkertijd blijven doorproduceren was de grote uitdaging voor Rob Huibers, inmiddels 32 jaar werkzaam bij Remeha. "De afgelopen 10 - 12 jaar hebben in het teken gestaan van renovatie, waarbij we begonnen zijn met de kantoren, vervolgens het voormalig magazijn hebben omgebouwd tot een gloednieuwe productielocatie. Waar mensen werken is een goed en gezond klimaat essentieel." Het klimaat en met name de temperatuur liet te wensen over, zeker ook gezien de huidige Arbo richtlijnen. De constructie van het verouderde gebouw en ons productieproces spelen hierbij een grote rol. "In de wintermaanden was het koud en in de zomermaanden veel te warm. Zodra de temperatuur boven de 25°C komt, neemt het productietempo af. De werknemers gaan zich anders gedragen, de deuren worden opengezet voor ventilatie en vervolgens ontstaat er tocht in de hallen. Klimaat is en wordt steeds belangrijker én heeft een directe impact op de productiviteit en gezondheid van de werknemers", aldus Huibers. 

Temperatuurbeheersing met adiabatische koeling

Het bleek niet eenvoudig om een duurzaam klimaatsysteem te vinden wat paste binnen onze filosofie, productieproces en budget, geeft Huibers aan. "Voor ons personeel wilden wij een aangenaam en gezond werkklimaat realiseren. Verder mocht het klimaatsysteem geen nadelige uitwerking hebben op de testresultaten van onze cv-ketels. Luchtdruk, vochtigheid en invloeden van barometerstanden hebben namelijk invloed op de correcte afstelling. Ook hebben wij te maken met een hoog energieverbruik. Na een verdiepingsslag in het aanbod van klimaatsystemen en de diverse meningen, bleek type CoolStream, voor adiabatische koeling en warmteterugwinning voor ons de beste oplossing." De CoolStreams maken gebruik van het natuurlijke principe om de lucht te koelen door het verdampen van water. Het is effectief en geschikt om met weinig energie en zonder koudemiddel een productiehal te koelen, verse lucht toe te voeren en de temperatuur te beheersen. In de winter vindt er warmteterugwinning plaats - de warmte die zich boven in de hal vormt wordt weer terug naar werkniveau gebracht met als gevolg een aangename temperatuur. 

"Na een verdiepingsslag in het aanbod van klimaatsystemen en de diverse meningen, bleek type CoolStream, voor adiabatische koeling en warmteterugwinning voor ons de beste oplossing."

Vertrouwen en resultaat

Met de komst van de twee CoolStreams in de productieruimte profiteren de werknemers van Remeha inmiddels van een aangenaam werkklimaat zonder extreme warmte, kou of tocht. Bij het renovatietraject kwam ontzettend veel kijken. Denk hierbij aan de verbouwing, de installatiezaken en alles in en rondom het gebouw. Intussen loopt de productie gewoon door. Dan hoop je op een partner die meedenkt en binnen de gestelde deadline en budget de installatie realiseert. "In Colt vonden wij een partner die past binnen onze filosofie - onze professionaliteit, kennis en kunde liggen niet ver uit elkaar. We zijn zeker geslaagd voor wat betreft ons klimaat en dit zien wij terug in tevreden personeel en op de energierekening," aldus Huibers. 

Remeha
Sluiten