arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Feller licht bij een onveilige situatie

20 juni 2019
Sustainder

Woninginbraken en roofovervallen vormen een probleem in Rotterdam. Aan de Dantestraat in de Rotterdamse wijk Lombardijen is een Fieldlab ingericht in de strijd tegen woninginbraken. Het gaat om een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In het Fieldlab zullen de Anne armaturen van Sustainder, voorzien van een Munisense microfoon en een videocamera, worden ingezet als ‘oren en ogen van de stad’.

Armaturen voorzien van microfoon en videocamera

Wanneer de Anne armaturen van Sustainder zijn voorzien van de Munisense microfoon, kunnen geluiden in de omgeving worden opgemerkt en herkend. Gesprekken worden niet opgenomen, maar gewone situaties en situaties van dreiging of gevaar worden van elkaar onderscheiden. Zodra een geluid wordt herkend dat duidt op een onveilige situatie, zoals glasgerinkel of ruzie, zullen de verschillende camera’s in de buurt van de microfoon aangaan om te controleren of er iets aan de hand is. Doordat de camera’s worden aangesloten op de verlichting, schakelt de verlichting bij en gaan de lampen op de betreffende locatie feller branden. De sensoren slaan alarm. Verdachte bewegingen en gedragingen vallen in een vroeg stadium op en buurtbewoners en voorbijgangers worden op de onveilige situatie geattendeerd.

Inbraakpreventie

Deze toepassing kan helpen om inbraken te voorkomen en vaker succesvol te zijn in het oppakken van verdachten. Dit draagt op haar beurt bij aan een verbeterd veiligheidsgevoel in de wijk. De eerste resultaten van de proef worden in het najaar verwacht. Bij succes wordt de Sustainder toepassing op straat ingezet.

Sluiten