arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Forse verlaging energieverbruik Schiphol

12 juni 2018
Schiphol

World Trade Center Schiphol Airport is een toonaangevend gebouw met acht kantoortorens in het hart van het dynamische Schiphol Central Business District. In opdracht van Schiphol Real Estate verzorgt ENGIE sinds 2011 het onderhoud van de installaties in het WTC en sloot in 2014 een Duurzaam Beheer & Onderhoudscontract (DB&O) met een gegarandeerde energiereductie.

Al sinds 2011 verzorgt ENGIE het preventief en correctief onderhoud van de installaties van WTC Schiphol Airport. In 2014 kwam daar een belangrijke opdracht bij, vertelt Jan Ewout Scholten, energiedeskundige bij ENGIE: "Tijdens de inschrijving voor een mogelijke verlenging van het onderhoudscontract bleek dat wij kwalitatief de beste aanbieding hadden. Omdat we onze samenwerking met Schiphol Real Estate graag wilden verlengen, besloten we iets te doen wat nog niet eerder was gedaan. We lieten een addendum in het contract opnemen waarin we stelden dat we het prijsverschil gegarandeerd gingen compenseren door de energiekosten omlaag te brengen. Dat trok de opdrachtgever definitief over de streep om opnieuw voor ENGIE te kiezen." Arie Kraaijenoord legt uit: "We waren op zoek naar een partij die onze installaties met aandacht, volgens bepaalde ISO-normen, wilde onderhouden. Het doel hiervan was enerzijds om het comfort van de gebruikers, circa honderd huurders, te blijven garanderen en anderzijds om de energiekosten omlaag te brengen."

Arie Kraaijenoord, technisch manager bij Schiphol Real Estate voor WTC Schiphol Airport
"De afgelopen jaren hebben we maar liefst 43 procent bespaard op het gasgebruik en 16 procent op het elektragebruik. Dat is zelfs méér dan de afgesproken prestatienorm."

Uniek contract

Het DB&O-contract tussen Schiphol Real Estate en ENGIE was volgens Arie een van de eerste, zo niet hét eerste onderhoudscontract in Nederland waarin een gegarandeerde energiebesparing was opgenomen. "Aanbieders beloven allemaal dat ze energie voor je besparen. ENGIE was de enige die hier een vast percentage aan durfde te koppelen en bereid was om hier financieel op afgerekend te worden. Dat sprak ons aan." Arie zegt niet verbaasd te zijn dat de gegarandeerde energiebesparing elk jaar nog is gehaald. "De afgelopen jaren hebben we maar liefst 43 procent bespaard op het gasgebruik en 16 procent op het elektragebruik. Dat is zelfs méér dan de afgesproken prestatienorm. En ons energiegebruik blijft elk jaar met een paar procent dalen.” Duurzaam beheer en onderhoud vraagt om een serieuze investering in tijd en aandacht. Je gaat echt voor een lange termijn, minstens vijf jaar, met elkaar in zee", zegt Arie.

Dedicated energiebeheer

De eerste stap in de richting van energiebesparing is een energiebenchmark, legt Jan Ewout van ENGIE uit. "Door een energiebenchmark te maken van een gebouw kun je zien of het werkelijke energiegebruik overeenkomt met de verwachtingen die je van het kantoorpand hebt. Hieruit bleek dat er nog veel winst te behalen viel. We besloten om één persoon minstens een jaar dedicated op het gebouwbeheersysteem (GBS) te zetten. Als je energie wilt besparen is het belangrijk om een installatie eerst goed in de vingers te krijgen. En als je weet dat 70 procent van alle installaties in Nederland niet goed is ingeregeld, dan is dit de plek om te beginnen als je energie wilt besparen. Hoe zou de installatie moeten functioneren? Gebeurt dat ook, en zo nee, waarom niet? De volgende stap is om met energieanalyses in kaart te brengen waar de besparingsmogelijkheden precies liggen. Een quick win voor WTC Schiphol Airport was het aanpassen van de stooklijnen. En door te investeren in nieuwe luchtbehandelingskasten konden we ook veel energie besparen."

Plan Do Check Act-cyclus

Het delen van informatie is volgens Arie eveneens een belangrijke voorwaarde voor succes. "Als opdrachtgever wil ik ontzorgd worden, maar ik wil ook zeker weten dat alle contractuele werkzaamheden goed en op tijd zijn uitgevoerd. Dat we voldoen aan alle wet- en regelgeving en dat de klachten en storingen van onze huurders adequaat en binnen de afgesproken reactietijd worden opgelost. Vroeger moest je er maar vanuit gaan dat dit gebeurde, maar tegenwoordig hebben we realtime inzicht in alles wat er gebeurt. Een procedurehandboek en audits garanderen de kennisborging en kwaliteit. En dankzij de PDCA-cyclus (Plan Do Check Act) werken we continu aan het verbeteren van onze output." Jan Ewout vult aan: "Met behulp van maand-, kwartaal- en jaarrapportages kun je doorlopend monitoren of alle installaties naar behoren functioneren. De PDCA-cyclus biedt je de mogelijkheid om het onderhoudsproces veel beter te standaardiseren en waar nodig tijdig bij te sturen. Zo dringen we voor WTC Schiphol Airport het energiegebruik elk jaar verder terug."

Uitbreiding samenwerking

Sinds 1 januari 2018 verzorgt ENGIE ook het duurzaam onderhoud en beheer voor vier andere gebouwen van Schiphol Real Estate: het Schipholgebouw, The Outlook, Avioport en The Base. "Het is leuk om te zien dat hier dezelfde contractvorm wordt gehanteerd", vindt Arie. "Maar het allerbelangrijkste vind ik: onze huurders zijn blij. Daar doen we het allemaal voor."

Sluiten