arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

GeluidVangrail van Merford en Movares wint innovatieprijs

26 januari 2018
Vangrail

De provincies Noord- en Zuid-Holland riepen samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) ondernemers op om nieuwe, innovatieve geluidreducerende maatregelen te ontwikkelen voor geluidsoverlast langs provinciale wegen. Uit de twintig inzendingen werden vier finalisten geselecteerd en de winnaar werd op 19 januari tijdens de Innovatiebijeenkomst GeluidsreductiePlus in Haarlem bekend gemaakt. De GeluidVangrail, een gezamenlijke ontwikkeling van Merford en Movares, won en zal binnenkort door de provincies in de praktijk toegepast en getest gaan worden.

De provincies Noord- en Zuid-Holland hebben veel vergelijkbare wegen met hoge verkeersintensiteit en dus ook geluidoverlast. Het ontbreekt de wegbeheerders nog aan (extra) maatregelen om kleine geluidsverminderingen te realiseren tegen relatief lage kosten. Ook is het vaak lastig om op plekken zoals kruispunten en plaatsen waar gebouwen dicht langs de weg staan geluid te reduceren. Omdat beide provincies ervan overtuigd zijn dat praktijktesten van groot belang zijn bij innovatie, hebben zij de handen ineengeslagen. Ze zijn samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) op zoek gegaan naar slimme innovaties om geluidsoverlast langs provinciale wegen te verminderen. Dit specifiek voor locaties waar bestaande oplossingen zoals stil asfalt en geluidschermen niet mogelijk of wenselijk zijn.

Eenvoudig en kostenefficiënt

De innovatieve GeluidVangrail, een gezamenlijke inzending van Merford en Movares, werd door de jury geroemd om zijn eenvoud, beperkte omvang  en hoge kostenefficiëntie. De innovatie bestaat uit een stalen scherm die onder de vangrail wordt bevestigd en is te monteren op bestaande vangrails. Het scherm reflecteert het geluid in een hoek van 45 graden naar beneden waar het wordt geabsorbeerd in de berm. Dit levert volgens de eerste testen een daling tot maximaal vijf decibel op. Dat is vergelijkbaar met een geluidscherm van 1,5 meter hoog. De oplossing is echter vele malen voordeliger en belemmert ook het zicht van omwonenden niet. Ook past de GeluidVangrail zonder veranderingen in het bestemmingsplan en valt hij binnen de huidige wetgeving. De provincie Noord-Holland gaat de GeluidVangrail waarschijnlijk testen langs de N208 bij Haarlem.

Het project GeluidreductiePlus en de winnende inzendingen zie je in het filmpje.

>
Sluiten