arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Groeikapitaal van 11 miljoen om wereldwijd probleem afvalbanden aan te pakken

6 september 2018
Black Bear

Elk jaar komen er meer dan 1,5 miljard versleten banden bij. De meerderheid wordt gedumpt of verbrand, waardoor enorme hoeveelheden CO2 vrijkomen en waardevolle grondstoffen verloren gaan. Om dit wereldwijde bandenprobleem op te lossen heeft Black Bear een uniek carbonisatieproces ontwikkeld dat carbon black (rCB) herwint uit versleten banden. Het bedrijf heeft nu met succes een groeifinancieringsronde van 11 miljoen euro opgehaald om het milieuvriendelijke proces verder te verfijnen en de technologie wereldwijd uit te rollen. Met deze stap kunnen banden onderdeel worden van de circulaire economie.

In deze ronde treden vier nieuwe investeerders toe: de grootste Nederlandse bank ING, de twee in Nederland gevestigde investeerders 5square en Social Impact Ventures, evenals het conglomeraat SCG Chemicals uit Thailand (Azië). "Dit nieuwe consortium brengt veel meer dan alleen nieuw kapitaal", zegt Black Bear CEO Martijn Lopes Cardozo. "Het zijn strategische partners, die een belangrijke rol zullen spelen in de verdere groei van het bedrijf." Bestaande investeerders Chemelot Ventures en DOEN Participaties, deden ook mee aan deze ronde. De eerste fabriek op industriële schaal is gevestigd in Nederweert en is een samenwerkingsverband tussen Black Bear en de Kargro Groep, een toonaangevende bandeninzamelaar. Jaarlijks kan deze installatie meer dan 1 miljoen afvalbanden omzetten in 5.000 ton hoogwaardig Carbon Black, 5.000 ton biobrandstof, 3.000 ton staal en één megawattuur groene stroom. Carbon Black is een essentieel materiaal in de productie van banden, rubber producten, inkt en verf. 

"Als je er goed over nadenkt is het ongelofelijk dat slechts 10 procent van onze economie circulair is."

Je kunt het overal in je directe omgeving vinden: in de inkt van je pen, in de cover van je smartphone en in de zwarte verf van je stoel. Bij de traditionele productiemethode van carbon black wordt  carbon black geproduceerd door de verbranding van olie. Banden bevatten echter ongeveer 30 procent Carbon Black. Black Bear biedt nu voor het eerst Cradle-to-Cradle gecertificeerde Carbon Black aan meer dan 30 klanten over de hele wereld. Een van de eerste klanten is AkzoNobel die Black Bear’s Carbon Black gebruikt als grondstof bij het maken van hun poedercoatings.

Baanbrekend circulair model

Mark Weustink, ING Sustainable Investments van ING Bank: "Het is opmerkelijk dat Black Bear in staat is om van oude banden een zeer waardevol product te maken dat een vervuilende grondstof kan vervangen. Tijdens het proces genereren ze ook energie waardoor ze meer energie genereren dan gebruiken", zegt Mark Weustink van ING Sustainable Investments. "Met haar baanbrekend circulair model zorgt Black Bear voor echte verandering in de wereld, zichtbaar aan het feit dat het al grote klanten als AkzoNobel heeft gewonnen."

Tim McCaffery, SGC Chemical: "Black Bear pakt een wereldwijd probleem aan. Wij zijn er zelf erg aan gehecht om de circulaire economie naar de bandenindustrie te brengen en om de voetprint van carbon black productie aanzienlijk te verminderen", aldus Tim McCaffery van SGC Chemical. "Daarnaast zijn wij als technologiebedrijf dat zelf carbon black in zijn productiefaciliteiten gebruikt, zeer geïnteresseerd in het uitrollen van de Black Bearoplossing in Azië."

Helmer Schukken, Social Impact Ventures: "Wij geloven in het positieve milieu-impact van de technologie, met name omdat de prijs en de kwaliteit van Black Bear's product al vergelijkbaar is met dat van virgin carbon black", zegt Helmer Schukken van Social Impact Ventures. "Een andere reden voor onze investering is het sterke management team, met diepe technologische kennis en ervaren ondernemers."

Mark Gitsels, 5square: "Als je er goed over nadenkt, is het ongelofelijk dat slechts 10 procent van onze economie circulair is. Daarom geven we het ervaren management team van Black Bear onze steun: hun disruptieve technologie biedt de mogelijkheid om een aantrekkelijk rendement op te leveren en tegelijkertijd de wereld een beetje beter te maken."

Sluiten