arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Grote order onderhoud JSF voor Fokker en Aeronamic

8 november 2016

Fokker en Aeronamic mogen de komende jaren delen van het onderhoud aan de Europese F-35-vloot van 500 toestellen uitvoeren. Het F-35 Joint Program Office van Amerikaanse Ministerie van Defensie maakte dat deze week bekend. De waarde van de toekomstige orders loopt in de honderden miljoenen dollars en is goed voor de Nederlandse werkgelegenheid.

Begin volgend jaar wordt het besluit verwacht over het onderhoudscontract voor onderdelen van alle Amerikaanse F-35's. "Daarbij gaat het om 2.400 toestellen. Het zou helemaal een opsteker zijn als we die opdracht ook binnenhalen", aldus commercieel directeur Aeronamic Reinoud Siezen in de Twentsche Courant Tubantia.

Veel banen

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken is het economische potentieel rond de F-35 groot. "De totaal verwachte omzet van het componentenonderhoud is alleen al voor ons land geschat op 4,7 miljard euro. Dat biedt niet alleen kansen voor Fokker en Aeronamic, maar kan op termijn bij meer dan 100 Nederlandse bedrijven werk bieden aan circa 4.000 √° 5.000 mensen."

Fokker

Fokker is al intensief bij de productie van de F-35 betrokken en heeft veel ervaring als het gaat om het maken, herstellen en onderhouden van landingsgestellen. Onlangs tekende het een intentieovereenkomst met de VDL-groep voor het oprichten van een Centre of Excellence voor het onderhoud aan het landingsgestel van de F-35.

9 miljard dollar

Ook Aeronamic uit Almelo ontving al orders. Voor de F-35 produceert het bedrijf een module voor de hulpmotor, de Auxilary Power Unit (APU). Tot en met 2015 kreeg het Nederlandse bedrijfsleven al voor meer dan 1,2 miljard dollar aan F-35-opdrachten. De verwachting is dat voor ongeveer 9 miljard dollar aan productieopdrachten wordt binnengehaald.

Bron: vraagenaanbod.nl

Sluiten