arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Hard werken + privétijd + samenwerking leidt in een maand tot nieuw beademingsapparaat

4 mei 2020
NTS

Hard werken, veel privétijd en nauwe samenwerking tussen meerdere bedrijven leidt binnen een maand tot een oplossing voor het acute gebrek aan ademhalingstoestellen voor COVID-19-patiënten over de hele wereld.

Ketensamenwerking in een snelkookpan

Het bedrijf Stogger heeft een plan om een accessoire voor beademing van COVID-19 patiënten te ontwikkelen. De bedrijven NTS en Canon helpen belangeloos mee om het product te industrialiseren. CCC Engineering subsidieert haar designbijdrages. Westphal Johansen Advocaten past belangeloos de algemene voorwaarden voor zowel Stogger als NTS aan aan deze bijzondere omstandigheden. Bovendien wordt Canon leverancier aan NTS, wat in het normale leven omgekeerd is. En vooral ook heel veel individuen die heel veel eigen tijd steken in dit project. Productie en supply chain staan klaar om vele duizenden producten per maand te produceren. En dat allemaal binnen een maand keihard werken.

Een wervelwind

Op maandag 23 maart lezen een system architect en een business manager van NTS onafhankelijk van elkaar over het Freebreathing initiatief van Stogger. Ze stellen ook onafhankelijk van elkaar de vraag of ze kunnen helpen. Die vraag was het begin van een wervelwind.  Ze kennen elkaar goed en komen er al snel achter dat ze met het zelfde bezig zijn. Vanaf dat moment zijn ze een koppel dat heel complementair aan de slag gaat.

Alle afdelingen zijn betrokken

De eerste week pakt een designteam van NTS en CCC Engineering het ontwerp van Stogger op en maakt aanpassingen om het ontwerp geschikt te maken voor massaproductie en om te voldoen aan de Europees geldende kwaliteitseisen. Op zaterdagavond 28 maart is er een design-review met de drie bedrijven en met NTS DfX-vertegenwoordigers vanuit de hele organisatie: inkoop, productie, assemblage, logistiek en natuurlijk engineering. Allemaal casual vanuit de woonkamer of studeerkamer thuis, verenigd door Microsoft Teams.

Van tekening naar sample

Zondagavond 29 maart om 5 voor 12 worden de productietekeningen vrijgegeven. Dinsdag 31 maart om 9 uur ’s morgens komt de mail met een foto van de gerede plaatwerkdelen. Ook de draai- en freesdelen zijn dezelfde dag klaar. De inkoopdelen zijn door de inzet van inkoop en toeleveranciers ook binnen een paar dagen beschikbaar. Op 31 maart zien we al een lay-out voor de serieproductie. Op 2 april zijn de eerste resultaten van de testen van het prototype beschikbaar. Intussen heeft Canon aangeboden te helpen. Zij reviewen het ontwerp voor het geval zij de assemblage van het apparaat gaan doen. In de achtergrond is er regelmatig contact met Hugo Touw van het Radboud UMC die de eisen aan het apparaat opstelt en de testmaterialen ter beschikking stelt. Op basis van alle testen en feedback komt er een versie 2 van het productontwerp, waaraan gedurende het hele paasweekend gewerkt is. Eén kenmerkende aanpassing is het veranderen van de manier waarop de ballon wordt ingeknepen. Op zaterdag hebben we een mechanisme gemaakt uit Lego, op maandag een werkend prototype gemaakt uit kunststof om enkele essentiële testen te doen en einde van de week komen de onderdelen binnen voor de industriële versie. Die versie vormt de basis voor de eerste productierun van 30 stuks. Deze producten worden door Stogger aan klanten over de hele wereld verkocht als sample.

Voldoen aan medische richtlijnen

Parallel wordt er hard gewerkt aan een versnelde procedure om toestemming te krijgen om het product te verkopen. Er moet aan veel eisen voldaan worden die voor medische producten gelden, zoals risico-analyses en traceerbaarheid van ontwerpbeslissingen en van producten en onderdelen. Ook komt er heel snel in samenwerking met Etteplan een concept handleiding. Canon voert de benodigde EMC-testen uit. Intussen vragen ook andere landen om de resultaten van deze activiteiten om lokaal goedkeuring te geven aan de verkoop van het product.

Fantastische samenwerking tussen bedrijven

Vanuit NTS-perspectief moest al dit werk georganiseerd worden op een manier dat het de lopende toezeggingen aan klanten niet zou schaden. Dat was deels mogelijk door de enorme inzet van alle medewerkers in hun vrije tijd. Maar ook door de fantastische samenwerking tussen bedrijven. Toen een NTS-inkoper aangaf dat het werk te veel werd, was er binnen een uur een aanbod van ASML om inkoopcapaciteit te leveren. Toen duidelijk werd dat NTS de assemblage-capaciteit niet beschikbaar heeft, bood Canon aan om assemblage-capaciteit aan NTS te leveren. Voor het geval de volumes echt groot worden is er een logistieke service provider uitgekozen om dat stuk van de keten voor haar rekening te nemen.

>

En tenslotte werden er gaandeweg commerciële afspraken gemaakt voor het geval deze onderneming een succes zou worden. De eerste week ging dit mondeling, de tweede week kwam er iets in e-mails te staan, steeds vanuit het vertrouwen dat we daar samen op basis van redelijkheid wel uit zouden komen. Intussen loopt er een contractonderhandeling die deels ook met de drie partijen Stogger, Canon en NTS gezamenlijk gevoerd wordt.

Onvergetelijke ervaring

Dit is nog niet klaar. Maar bij iedereen is wel het besef ontstaan dat deze periode heel bijzonder was en is. De energie, de inspiratie en de oplossingsgerichtheid die deze bijzondere situatie veroorzaakt. En ook de energie en inspiratie, die mensen aan elkaar geven in deze (keten)samenwerking. Een ervaring die iedereen waarschijnlijk altijd bij zal blijven.

Sluiten