arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

HeatMatrix wint de Energy Enlightenmentz 2017

13 december 2017
HeatMatrix

FME Technostarter HeatMatrix heeft de Energy Enlightenmentz 2017 gewonnen voor het benutten van restwarmte met de polymere warmtewisselaar. De prijs werd overhandigd tijdens het congres Industrie & Energie waar innovatie, inspiratie, projecten en financiering voor een duurzame industrie centraal stonden.

Polymere warmtewisselaar benutten restwarmte

In verbrandings- en droogprocessen gaat een behoorlijk deel van de opgewekte warmte verloren. De gemiddelde temperatuur van de rook- of afgassen die de schoorstenen van stoomketels, raffinaderij fornuizen, stoomreformers, naverbranders en industriële drogers verlaten, heeft doorgaans nog een temperatuur van honderd tot tweehonderd graden Celsius. Het terugwinnen van deze warmte met metalen warmtewisselaars is redelijk uitdagend omdat het rookgas corrosief wordt zodra de temperatuur van het rookgas onder het zuurdauwpunt, rond de 130 tot 150 graden Celsius, zakt van gasstromen waar zwavel, fluor, chloor of andere corrosieve stoffen in zitten. HeatMatrix heeft hiervoor een oplossing gevonden door een warmtewisselaar toe te passen die gemaakt is van een high-performance polymeer. De ontwikkelaars van de HeatMatrix LUVO technologie (air preheaters/APH’s) geven aan dat de helft van die tien procent verloren energie alsnog teruggewonnen kan worden. Hiermee kan de industrie weer een stapje verder zetten in het terugdringen van de CO2-emissies.

Industrie & Energie

Industrie & Energie is een gezamenlijk initiatief van het FME Cluster Energy, vakblad Utilities en IndustrieLinqs en beoogt management en professionals uit industrie en technologie te inspireren tot versnelling door het geven van inspirerende voorbeelden, kennisdeling en netwerken. Het TKI Industrie & Energie van de Topsector Energie ondersteunt dit initiatief.

Sluiten