arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Heras realiseert hekwerk Willem-Alexander Sportpark

15 december 2016

Op het tunneldak van de rijksweg A4 in Schiedam is een groot sportpark met recreatiegebied gebouwd: het Sportpark Willem-Alexander. Wat meteen opvalt aan het park is het hekwerk met de groene afbeeldingen rondom deze sportvelden. In opdracht van Van Kessel Sport en Cultuurtechniek bv heeft Heras de constructie waartegen het gaas is gemonteerd speciaal voor dit project ontworpen.

>

Het hekwerk is een bijzonder kunstwerk met pixels dat onder andere is bedacht door Jeroen en Joep Verhoeven, van ‘DeMakersVan’. Door deze ene pixel op het kruispunt te klikken van het hekwerk kan elke afbeeldingen gemaakt worden. Elk beeld en elke kleur is mogelijk. Bovendien wordt door de hoge dichtheid van de pixels de wind tegenhouden. Zo beschermen we zowel de weggebruikers als de veldgebruikers.

Pixels en windbrekende functie

De afbeeldingen zijn allemaal opgebouwd uit dopjes, die door Jeroen en Joep pixels worden genoemd. Joep: “Met al die kleine pixels kan uiteindelijk een grotere afbeeldingen worden geproduceerd. Dat idee was goed te combineren met het hekwerk van Heras.” Het hekwerk is ruim zeven meter hoog, waarvan 5,50 meter boven de tunnelbak uitkomt. Door de hoogte van de velden boven het maaiveld is daarom vooral de windbrekende functie van belang. Heras heeft speciale staanders ontworpen die voor de montage uitgebreid zijn getest.

1,6 miljoen pixels

Jeroen: “Het hele hekwerk is opgebouwd uit negen kleuren groen en zwart en wit. Als je je voorstelt dat er 1,6 miljoen locaties zijn waar de bolletjes op moeten worden geklikt, dan vergt dat een hele organisatie.” Alle pixels zijn geproduceerd door een bedrijf in Amsterdam. Het harmonicagaas door Heras. Zowel het gaas als de bolletjes zijn vervolgens verzonden naar India. Jeroen en Joep zijn zeer tevreden over de samenwerking met Heras. Jeroen: “Heras weet zich als een kameleon mee te bewegen met de klant, maar ook met de fabrikant en dat zie je maar zelden.”

Windbrekende functie

Het hekwerk bevat afbeeldingen van natuurelementen, sport en mensen. Dit zijn de kernelementen die ook terugkomen in de omgeving. De groene kleur zorgt ervoor dat het hekwerk de omgeving complementeert. Naast de esthetische eisen moet het hek ook bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Het hekwerk is ruim zeven meter hoog, waarvan 5,50 meter boven de tunnelbak uitkomt. Door de hoogte van de velden boven het maaiveld is daarom vooral de windbrekende functie van belang. Heras heeft speciale staanders ontworpen die voor de montage uitgebreid zijn getest. Joep: “We hebben windproeven uit laten voeren bij Peutz, een onafhankelijk adviesbureau met de grootste windtunnel van Europa. Dat was heel indrukwekkend. Het hek stond daar in die enorme windtunnel en uiteindelijk werden er allemaal nummers en cijfers uitgedraaid. Met als conclusie dat het hek voldeed aan alle eisen van de opdrachtgever.”

Sluiten