arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Hersenfuncties in beeld voor operatie of bestraling

29 januari 2019
Brein

Dankzij een nieuw product kosten complexe ingrepen in de hersenen minder tijd en kan dit leiden tot een betere kwaliteit van leven voor de patiënt. Dit product – Elonav – brengt de belangrijkste functionele gebieden van de hersenen in kaart. Dit kan een behandelaar ondersteunen bij operaties of bestralingen bij een patiënt met bijvoorbeeld een hersentumor door belangrijke gebieden eromheen te sparen.

Start-up Braincarta B.V. heeft Elonav op de markt gebracht. Deze start-up is ontstaan op initiatief van en door intensieve samenwerking met het UMC Utrecht. Bij het Hersencentrum van het UMC Utrecht wordt veel onderzoek gedaan naar zogenaamde functionele beeldvorming en neurofysiologie. Met Functionele Beeldvorming (ook wel fMRI genoemd) zijn specifieke functies in de hersenen te lokaliseren, zoals spraak, motoriek en cognitie.

"Met Functionele Beeldvorming (ook wel fMRI genoemd) zijn specifieke functies in de hersenen te lokaliseren."

Spraakcomputer

De samenwerking van het UMC Utrecht met Braincarta is heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de spraakcomputer voor patiënten met het Locked-In syndroom (LIS). Verschillende neurologische aandoeningen, waaronder ALS, kunnen leiden tot dat syndroom waarbij verlamming de communicatie ernstig beperkt. De enige mogelijkheid is het bewegen van of knipperen met de ogen. Patiënten met LIS zijn vrijwel niet in staat om een gesprek te voeren of een vraag te stellen. In 2016 toonde de onderzoeksgroep onder leiding van professor Nick Ramsey van het Hersencentrum bij een patiënte met ALS aan dat het mogelijk is om een spraakcomputer aan te sturen met gedachten, een wereld primeur. Thuis, in haar eigen huiskamer. Hierbij is er een draadloos Brain-Computer Interface (BCI) apparaat geïmplanteerd op de hersenen.

Braincarta
Sluiten