arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Het betere buigen

5 april 2018
Kersten

Van de Burj Khalifa in Dubai tot een ruimteschip voor de set van Star Wars, Kersten doet het gespecialiseerde buigwerk. Zij zijn voorloper omdat ze flink investeren in hun interne opleidingen. "Buigen en gespecialiseerd lassen leer je niet op school."

Een speldenknopje, zo noemt bedrijfsleider Tom Broeders het dorpje Wanssum. Je zou niet verwachten dat vanuit daar de gebogen producten van Kersten naar alle delen van de wereld worden uitgeleverd. Op een klein industrieterrein heeft het bedrijf tien fabriekshallen. De eerste vier hallen zijn gebouwd bij het kantoor waar Kersten in 1961 begon. De nieuwste aanwinst ligt aan de overkant van de weg: een gloednieuwe hal voor het buigen en bewerken van aluminium. Wie goed oplet, ziet dat ook de omgeving is ingesteld op Kersten. Rotondes en bochten zijn ruimer dan normaal. Zo kunnen opleggers met enorme gebogen producten probleemloos op weg naar de klant. Maar de invloed van Kersten op de omgeving reikt verder. "Van oudsher stuurden de boeren uit de omgeving hun zoons die het boerenbedrijf niet overnamen naar Kersten", vertelt Tom. "Dat zorgt voor een bepaalde sfeer. Onze mensen hebben een no-nonsense houding, technische interesse en zijn trots op hun vak en het bedrijf." Dat blijkt ook wel uit de foto’s van de vaak indrukwekkende eindproducten die prijken aan de wanden van het bedrijf. Tom: "Geweldig wat de mannen voor elkaar krijgen met het metaal. Wij leveren natuurlijk alleen maar onderdelen, maar zonder ons werk had het eindproduct er niet kunnen staan."

Zelfstandig

Die trots komt ook ergens anders vandaan: van de rol die werknemers in het bedrijf innemen. "Iedereen hier werkt zelfstandig", vertelt Tom. "Lassers, constructiebankwerkers en buigers zijn allemaal allround opgeleid. Een allround lasser stelt zijn eigen machine in, doet gecertificeerd hand- en automaatlaswerk, doet zijn eigen hijswerk, stelt alles samen voor het lassen en voert zijn eigen controle uit." Die hoge mate van zelfstandigheid betekent ook wel iets voor de begeleiding van nieuwe mensen. Praktijkopleider Henk Jenniskens en lascoördinator Sjek Wilmsen begeleiden leerlingen en nieuwkomers. Sjek staat in een van de grote hallen vol walsen, snijmachines, persen en lasapparatuur en hij wijst naar een jonge jongen. "Dat is Tom, hij werkt hier nu een half jaar. Hij doet al zijn eigen laswerk en controles. Hij komt regelmatig bij me met vragen en dat is ook precies de bedoeling. Ik help hem zo lasfouten te vermijden en röntgenfoto’s uit te lezen." Even verderop is William aan het werk, ook nog jong. Sjek: "Hij werkt hier nu twee jaar en wordt nu echt zelfstandig. Dat is wat we willen. We zijn bereid om die tijd en energie in mensen te stoppen."

Lees het volledige artikel over Kersten in Metaal Journaal
Het betere buigen
Sluiten