arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Het werkgeverschap van Bredenoord: ruimte voor dialoog en eigen initiatief

13 september 2022
Werkplaats

Maakbedrijven lopen tegen twee grote uitdagingen aan: het personeelstekort en een gebrek aan duurzame inzetbaarheid. Om nieuwe medewerkers te vinden en te behouden, raden wij aan: ga voor STERK werkgeverschap. Veel bedrijven geven al het goede voorbeeld. Zo ook Bredenoord. Directeur Jaap Fluit en internationaal HR-manager Anteun Braakman bespreken hun ervaringen.

Als specialist in stroomopwekking zorgt Bredenoord ervoor dat klanten altijd en overal de nodige energie kunnen gebruiken. Naast drie vestigingen in Nederland heeft het bedrijf er ook vier in Duitsland, een in Oostenrijk en een in Denemarken. Bredenoord viert dit jaar zijn 85-jarig bestaan.

De goede dingen doen

“Bredenoord is een familiebedrijf,” vertelt Jaap Fluit, die 25 jaar geleden als student bij het bedrijf begon. Met de familie, die in de Raad van Commissarissen zit, deelt Jaap een visie op toekomstbestendigheid. “We vinden het belangrijk om de organisatie klaar te maken voor de volgende generatie. De goede dingen doen, niet alleen de dingen goed doen.”

“Dat betekent bijvoorbeeld dat we medewerkers de ruimte geven om bij te leren en een beweging te maken in de organisatie. Dat kan verticaal, naar een leidinggevende functie bijvoorbeeld. Of horizontaal, naar een andere afdeling of discipline. Van verhuur naar productie, van service naar sales. We hebben eigen technische trainers in huis. Zo kunnen we intern heel snel reageren op vragen van mensen. ”

Het belang van leren groeit om verschillende redenen, zoals technologische ontwikkelingen en de energietransitie. Jaap: “Het vraagt om continu aanpassen en meebewegen. Uitdagend, maar het maakt ons werk ook aantrekkelijk. Je kunt hier aan de basis staan van compleet nieuwe oplossingen. Veel mensen willen zich zo inzetten voor een schonere toekomst.”

Jaap
Jaap Fluit, directeur

Meer samenwerking

Welke thema’s uit het STERK-model (exclusief voor leden) staan momenteel centraal bij Bredenoord? Er wordt veel aandacht besteed aan Talentontwikkeling, vertelt Anteun Braakman. “Daarnaast is Ruimte een belangrijk thema: ruimte voor je eigen initiatief. Ondernemerschap is een van onze kernwaarden. Je hebt de vrijheid om zelf keuzes te maken, te kijken hoe je de klant goed vooruit kunt helpen. Dat motiveert mensen heel sterk.”

“Begin je nu niet met zaaien, dan valt er straks niks te oogsten.”

“We vinden Samenwerking ook extra belangrijk,” vult Jaap aan. “Door tekorten aan personeel en materialen word je gedwongen om resources met elkaar te delen. Onze business units trekken meer samen op dan voorheen. Samen maken we scherpere keuzes.”

Nieuwkomers inspireren

Bredenoord zoekt de samenwerking ook buiten het bedrijf, vertelt Jaap. “Bijvoorbeeld met de oprichting van NewTechPark in Apeldoorn. Primair, voortgezet en middelbaar onderwijs en technische bedrijven werken daar samen aan passend technisch onderwijs. We willen jongeren enthousiasmeren om te werken in de techniek. Daar pluk je pas over een paar jaar de vruchten van. Maar als je nu niet begint met zaaien, valt er straks niks te oogsten.”

“Een deel van ons R&D-werk doen we nu op het NewTechPark. Het gaat om een proefopstelling voor de opwekking en opslag van gelijkstroom. Zo zijn we zichtbaar voor de studenten en hun docenten. We moeten nieuwkomers veel meer laten zien dat je met techniek de wereld kunt verbeteren.”

“In september vieren we het 85-jarig bestaan van Bredenoord,” zegt Anteun. “We organiseren verschillende evenementen, ook voor scholieren en studenten, om te laten zien wat er mogelijk is.”

De dialoog aangaan

Wat was de afgelopen jaren de grootste uitdaging voor het werkgeverschap van Bredenoord? Anteun: “Dat was de vraag hoe je uitgroeit tot een volwassen, middelgroot tot groot industriebedrijf mét behoud van je cultuur. Daar zijn we behoorlijk in geslaagd. We zijn een wendbaar, innovatief bedrijf met dezelfde menselijke waarden als voorheen.”

“Uiteindelijk gaat het om erkenning en waardering.”

Een essentiële stap was om meer te gaan kijken naar de behoeften van medewerkers. “Nu is er meer ruimte voor dialoog,” zegt Jaap. “We trainen onze leidinggevenden daarin. Het gaat niet alleen om de inhoud van het werk, maar ook de persoonlijke kant.”

Anteun
Anteun Braakman, internationaal HR-manager

Weinig verzuim

“Uiteindelijk gaat het erom dat je de mensen ziet en waardeert,” vervolgt hij. “Iedereen wil ertoe doen: besteed daar aandacht aan. Daarom stimuleren we onze leidinggevenden ook om het gesprek aan te gaan. We doen periodieke metingen om te kijken hoe het ervoor staat.”

Tot welke resultaten heeft het geleid? “Er is weinig verloop en weinig verzuim, met name in Nederland,” zegt Anteun. “De tevredenheid is toegenomen. Dat moeten we niet voor lief nemen – we blijven het gesprek voeren.”

Langetermijnfocus

Wil je aan de slag met STERK werkgeverschap, verwacht dan niet meteen wonderen, zegt Anteun. “Je moet met elkaar op de lange termijn gericht zijn en daar ook in investeren. Dat is een belangrijk deel van onze vooruitgang geweest. Ik zie op HR-gebied veel hypes langskomen, maar zonder de lange adem kom je er niet.”

Het begint op het hoogste niveau, zegt Jaap. “De eerste stap die ik een aantal jaar terug heb gezet, was om Anteun als HR-manager lid van het MT te maken. De mensen zijn onze belangrijkste asset. Dat moet tot uitdrukking komen in de beslissingen die we nemen.”

Ga ook voor STERK werkgeverschap. Doe de krachtmeting en ontdek hoe je scoort op de 5 thema’s van het STERK-model.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten