arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Hoe een continue glucosemeter het leven van Nicole veranderde

11 november 2019

Nicole is 27 jaar oud, op haar veertiende kreeg zij de diagnose diabetes type 1. Dit betekende voor haar niet alleen regelmatig spuiten, maar ook voelde zij zich patiënt. De continue glucosemeter van FME-lid Medtronic bracht daar in 2013 verandering in.

"Door mijn studie kwam ik in contact met een groep die onderzoek deed naar diabetes type 1. Ik keerde terug naar Groningen om een doctoraatsproject te starten naar de oorzaak van T1D. Talloze technologieën - zoals pompen en continue glucosemeters (CGM's) - verbeteren ongelooflijk veel in de diabetesbehandeling, maar het is nog steeds grotendeels onbekend waaróm we diabetes hebben. Dat is wat ik probeer te ontdekken. Bij het Universitair Medisch Centrum Groningen doen we dit door onder de elektronenmicroscoop te te kijken naar de alvleesklier van orgaandonoren met én zonder diabetes.

"Maar de 80% van de tijd dat je in automodus zit, kun je even stoppen met denken aan je ziekte, het is ongelooflijk en heeft mijn leven veranderd."

Diagnose

"Ik ben bijna dertien jaar geleden, op mijn veertiende gediagnosticeerd met diabetes. Dit was voor het gebruik van pennen, dus ik gebruikte insuline uit flesjes. Als tiener werd ik door mijn zorgteam gevraagd om over te schakelen naar een pomp, maar ik kon me niet voorstellen dat ik altijd aan een kastje was gekoppeld. Het gaf me het gevoel dat ik een patiënt was; dat iedereen onmiddellijk kon zien dat ik een diabeet was. Tussen injecties en meetmomenten kon ik tenminste doen of ik geen chronische ziekte had.

Continue glucosemeter enorme gamechanger

"In 2013 werd ik hypo-unaware (extreem lage glucosewaarden, die je niet herkent) en kreeg ik een continue glucosemeter. Dit was voor mij een enorme game changer. Om de 5 minuten werden mijn waarden gelezen, waardoor ik meer comfortabel kon zijn in mijn diabetesmanagement. Het apparaat had geen slangetje, dus ik kon nog steeds doen alsof er geen sensor op mijn lichaam zat. Sporten bleef echter nog steeds een probleem. Ik kon mijn waarden onder controle houden tijdens het studeren óf tijdens het sporten - nooit samen op dezelfde dag. Het was erg frustrerend. Lage waarden 's nachts waren ook een probleem. Ik sliep door de alarmen van mijn CGM-systeem heen. Mijn huisgenoten maakte me wakker om pakjes sap te drinken, die ik bij mijn bed had staan. Als mijn wekker me wakker maakte, waren mijn waarden vaker laag dan hoog. Dat was de laatste druppel die de emmer liet overlopen, eind 2017 koos ik ervoor om een pomp te nemen. Voor de 670G had ik minstens één keer per dag een hypo, daarna had ik er misschien één per week."

Het Minimed 670G-systeem

"Naast minder hypo’s met de 670G was er ook een verschil merkbaar tijdens het sporten. Sinds ik naar Nederland ben verhuisd, ben ik verliefd geworden op fietsen. Fietsen is een geweldige manier om het landschap van Groningen en Drenthe te verkennen. Ik heb zelfs een grote reis gemaakt, in de zomer heb ik maar liefst 2000 km naar Kroatië gefietst. Ik zou mijn CGM zo vaak controleren als anderen hun fietscomputer zouden controleren. Lange ritten maakten het onder controle houden van mijn waarden moeilijk. Korte intensieve trainingen waren niet beter. Ik moest vaak de dichtstbijzijnde bank zoeken en wachten tot de suiker mijn bloedsuikerspiegel verhoogde. Ik liet mijn teamgenoten zonder mij verder gaan."

>

"Toen kreeg ik de 670G. De automodus veranderd alles. Er is een trial-and-error periode, dus het duurde een tijdje om uit te zoeken wat precies voor mij werkt met betrekking tot eerder gebruikte bolussen, de actieve insulinetijd en de hoeveelheid koolhydraten die tijdens een langere rit moeten worden gegeten/gedronken. De eerste twee uur durende rit die ik maakte, zonder me zorgen te maken over mijn glucosewaarde, was voor mij een enorme mijlpaal. Ik kwam met tranen van de fiets af, vol ontzag dat het mogelijk was."

"Op dit moment is Automodus een semi-closed-loop, het kan niet alles managen. Er zullen een aantal onverwachte pieken en dalen zijn zoals ervoor. Maar de 80% van de tijd dat je in automodus zit, kun je even stoppen met denken aan je ziekte, het is ongelooflijk en heeft mijn leven veranderd."

Lees meer over Medtronic
Sluiten