arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Innovatieve cirkelzaagmachine met robot zaagt 95% sneller

9 februari 2016

Op de vestiging Zwijndrecht van thyssenkrupp Materials Nederland is sinds eind januari een innovatieve cirkelzaagmachine met robot in gebruik. Aanleiding was de toenemende vraag van klanten om grotere series gezaagd materiaal sneller te kunnen leveren.

De nieuwe machine zaagt rondstaf aanzienlijk sneller dan de traditionele bandzaag, die bijvoorbeeld C45 van Ø 120 mm in 6 minuten zaagt. Op de cirkelzaag duurt dat, inclusief aanvoeren en afleggen, nog maar 20 seconden. Dat is een tijdwinst van 95%. Door de druk van de krachtige 23 kW motor wordt nauwkeuriger gezaagd, zodat materiaal met veel engere toleranties geleverd wordt. thyssenkrupp Materials Nederland is de enige groothandelaar in ons land met een dergelijke combinatie.

De nieuwe cirkelzaagmachine met robot heeft een aantal opvallende eigenschappen. Naast het feit dat hij vele malen sneller is dan de traditionele bandzaag, zaagt hij ook veel nauwkeuriger (nagenoeg -0/+0). Het materiaal wordt in de machine van 3 kanten ingeklemd en met behulp van de 23 kW elektromotor met veel kracht en precisie doorgezaagd. Deze manier van zagen geeft een zeer vlak zaagoppervlak, hetgeen het verdere verwerkingsproces bij de klant optimaal ondersteunt. Omdat de zaagsnede zeer vlak en constant is van kwaliteit en toleranties, is het gezaagde materiaal ook uitermate geschikt voor klanten met een volledig geautomatiseerd productieproces. De maximaal te zagen diameter is Ø 180 mm.

Extreem korte zaagtijd en korte levertijden voor zagen grote series

"Door de snelheid van zagen worden orders voor het zagen van grote series veel sneller afgehandeld en levertijden drastisch verkort. Onze klanten kunnen hierdoor sneller inspelen op een acute of dringende vraag bij hun eindklanten voor grotere series. Naast de snelheid, is ook de constante hoge kwaliteit van de zaagsnede een enorm voordeel", aldus Michael Philipsen, product manager Constructie en Blankstaal.

Mede door de sterk verkorte zaagtijden zet deze nieuwe zaagmachine de toon in de markt. De cirkelzaagmachine is van het merk Behringer Eisele, heeft een 23 kW elektromotor en Profibus software, is gekoppeld aan een Kawasaki robot en is geïnstalleerd door Promat.

Volcontinu productie

De combinatie van de cirkelzaagmachine en de robot levert een enorme tijdsbesparing in vergelijk met de traditionele bandzaagmachines. Er komen bijna geen mensenhanden aan te pas, dus de machine kan volcontinu doordraaien. De gezaagde delen worden door de robot systematisch gestapeld in pallets en door een automatisch palletsysteem doorgevoerd, zodat de pallet voor verdere verzending gereedgemaakt kan worden. Door de systematische manier van stapelen van de gezaagde delen, kan de pallet ook weer volledig geautomatiseerd bij de klant verwerkt worden.

Aanschaf vergroot efficiency bedrijf

De keuze voor deze cirkelzaagmachine past bij de investeringen die thyssenkrupp Materials Nederland de afgelopen maanden heeft gedaan om efficiënter te kunnen werken. Zo heeft het bedrijf geïnvesteerd in een geautomatiseerde zaagmachine in Veghel om balken, profielen en buizen te zagen. Tevens is eind 2015 geïnvesteerd in een volledig geautomatiseerd cassettesysteem, waardoor er meer opslagruimte komt voor hoogwaardigere producten.

In totaal wordt 90% van de producten die de locatie van Zwijndrecht verlaat al op maat gezaagd. Met 14 zaagmachines, en zelfs met twee bandzaagmachines die tot Ø 1300 mm zagen, is thyssenkrupp Materials Nederland goed uitgerust om aan de wensen van de klanten te voldoen.

Thyssenkrupp
Sluiten