arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar
Kabels

Aankomende EU-wetgeving over siliconen in producten

Artikel

De Europese Unie is voornemens om de grondstof voor siliconen op de lijst van persistente organische verbindingen (POP) te plaatsen. Dat heeft grote gevolgen voor in Europa geproduceerde afdichtingen, slangen en zelfs glasvezelkabels. Door nu jouw inbreng te geven, kun je toekomstige wetgeving beïnvloeden.

Siliconen worden overal toegepast in de technologische industrie en zijn ongevaarlijke stoffen. Producten van siliconen zijn onmisbaar in pompen, afsluiters en machines met flexibele slangen of kabels. Siliconen worden gemaakt uit korte polymeren, de zogenoemde D4-, D5- en D6-polymeren. De EU is van mening dat deze grondstoffen onder de zogeheten POP-classificatie vallen. Dat staat voor Persistent Organic Pollutants en de Stockholm-conventie schrijft voor dat de EU het gebruik van deze grondstoffen uitfaseert.

Gevolgen technologische industrie

Zonder grondstoffen D4, D5 en D6 kan in Europa dan geen siliconenproductie meer plaats vinden. We mogen nog wel producten met siliconen blijven importeren uit Azië en de VS, want de eindproducten zijn gewoon veilig. Mogelijke nadelen hiervan:

  • Daarmee raken Nederlandse bedrijven afhankelijk van productie over de grens. Dat zou onwenselijk zijn;
  • Ook verplaatsen we hiermee een milieuvraagstuk naar buiten de EU, terwijl we in Europa zouden moeten inzetten op maximale beheersing van milieuvraagstukken;
  • Het verplaatsen van waardeketens brengt risico's met zich mee op het gebied van de kwaliteit en duurzaamheid van producten van de Nederlandse technologische industrie.

Onverwachte impact

Deze regelgeving heeft op veel onverwachte plaatsen impact, en maakt dat we voor verschillende ontwikkelingen, zoals de toenemende digitalisering en de energietransitie meer afhankelijk raken van landen buiten Europa.

Het is daarom nu de tijd om bij de EU aan de bel te trekken en daar kun je zelf aan meedoen. Brancheorganisatie Silicon Europe (SIE) doet met financiering van de Europese chemiekoepel CEFIC een studie naar de economische impact van deze regelgeving. SIE is dan vooral geïnteresseerd in downstream gebruik van siliconen. FME is aangesloten bij deze Europese overlegstructuren die de technologische industrie aangaan, en roept op mee te doen als je verwacht dat dit impact op jouw bedrijfsvoering gaat hebben.

Meedoen?

  • Stuur voor 11 april een e-mail aan Sindija Armanovica van CEFIC: sar@cefic.be 

  • Óf neem contact met FME op via onderstaande contactpersoon

Meer over Regelgeving, normalisatie en certificering

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten