arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Laserlassen van autostoelgeleiders een groot succes

21 april 2015

Sinds 2013 heeft AWL haar aandacht gericht op het laserlassen van geleidingen van autostoelen, de zogeheten tracks. Had zij al een leidende positie in de segmenten autostoelen en structuurdelen, inmiddels kan worden geconcludeerd dat AWL ook in het segment tracks een toonaangevende positie heeft verworven.

Het succes laat zich verklaren door de grote kennis die AWL sinds 2003 heeft vergaard op het gebied van laserlassen. Daarnaast is er vanuit R&D veel tijd en aandacht besteed aan de combinatie van laserlassen met robots en T-naadverbindingen, die in stoelgeleiders veel worden toegepast. Een combinatie die uitdagend leek, aangezien de baannauwkeurigheid van de robot niet zondermeer past bij de minimale tolerantie die nodig is voor het verbinden van een T-naad.

Baannauwkeurigheid

AWL heeft niet alleen op basis van onderzoek, maar zeker ook door het bouwen van meer dan 10 machines in de praktijk, die gezamenlijk meer dan 15% van de omzet van AWL vertegenwoordigen in 2014, aangetoond dat de baannauwkeurigheid van de robot prima beheersbaar is. Sterker nog, de nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid zijn uitstekend te noemen.

Toch blijft het laserlassen van T-naden en flensnaden een uitdaging. Daarbij wordt vooral gekeken naar de totale machine, de complete tolerantieketen en het gebruik van de juiste componenten en apparatuur. Daarnaast is de kwaliteit van het te lassen deel van wezenlijk belang. AWL heeft de afgelopen jaren de juiste kennis en ervaring verkregen om voor haar klanten het verschil te maken.

“Het lasserlassen van T-naden en flensnaden blijft een uitdagend proces. Door een gedegen en zorgvuldige aanpak vanuit onze R&D afdeling en een multidisciplinaire taskforce zijn we in staat gebleken hier een groot succes van te maken”, aldus Wouter Zweers, Technology Manager bij AWL.

Dat laserlassen in de toekomst zal blijven bijdragen aan de groei van AWL is duidelijk, zeker nu de organisatie haar vizier heeft gericht op het verder uitbouwen van haar positie als toeleverancier van de automobielbranche op structuurdelen en complexe uitlaatcomponenten.

Sluiten