arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Merford neemt Engelse start-up Sonobex over

30 januari 2017
Merford

Merford heeft met ingang van januari de Engelse start-up Sonobex overgenomen. Daarmee verzekert het familiebedrijf uit Gorinchem zich niet alleen van meer ‘brainpower’, maar haalt het ook een revolutionaire technologie in huis: het reduceren van geluid door gebruik van specifieke vormen die ervoor zorgen dat het geluid zichzelf opheft.

De prijswinnende, universitaire start-up Sonobex bestaat uit drie doctoren in de natuurkunde die gepromoveerd zijn aan Loughborough University en een audio engineer. Al tijdens hun studie werkten ze aan vernieuwende technologieën en oplossingen binnen de geluidbeheersing. De technologie die daaruit voortvloeide, is door Sonobex gepatenteerd.

Joost Vertooren, mededirecteur van Merford, noemt de overname van Sonobex ‘de meest vooruitstrevende’ uit de bedrijfshistorie van Merford. "We hebben meerdere overnames gedaan, maar dan ging het vaak om productiebedrijven of het vergroten van ons marktaandeel. Bij deze overname gaat het puur om onderzoek en ontwikkeling."

Focus op vernieuwende oplossingen

Sonobex biedt precies datgene waarnaar Merford, al ruim zestig jaar gespecialiseerd in geluidbeheersing, op zoek was. "Na jaren van complexe en uitdagende projecten en altijd de beste willen zijn, gaan we ons nu meer en meer richten op onderzoek naar en ontwikkeling van disruptieve technologieën", verklaart Vertooren, die sinds begin januari verantwoordelijk is voor de ondersteuning van Sonobex. "Door voorop te lopen, kunnen we oplossingen blijven bieden voor de uitdagingen van de toekomst."

"We halen een revolutionaire technologie én meer brainpower in huis."

Sonobex heeft de kennis en kunde in huis die daarvoor nodig zijn. Merford kwam met hen in contact ten tijde van de oprichting van hun Engelse vestiging (Merford UK) begin vorig jaar. "Zij hebben de brainpower, wij de armslag om te investeren en te produceren", zegt algemeen directeur -en zus van Joost-  Adrienne Vertooren van Merford. "Door die krachten te bundelen, kunnen we samen het verschil maken op het gebied van vraagstukken binnen lawaaibeheersing, óók de vraagstukken die we voorheen niet of nauwelijks konden aanpakken."

Extreem hoge demping

Merford zet de revolutionaire technologie van Sonobex als eerste in bij de ontwikkeling van geluidsisolerende panelen met een extreem hoge demping voor bastonen (oftewel laagfrequent geluid), die normaliter bijna niet te dempen zijn. Joost Vertooren: "Dan moet je bijvoorbeeld denken aan panelen die de strijd aangaan met het bromgeluid van grote transformatoren in de zware industrie. Daartegen is bijna niks opgewassen, maar deze nieuwe techniek, waarachter hogere wiskunde schuilgaat, verslaat alle bestaande technologieën. Sonobex heeft er niet voor niets patent op gekregen. Wij hebben het ook in ons laboratorium getest. En het werkt. De techniek is ook in te zetten voor andere toepassingen, bijvoorbeeld als geluidscherm bij snelwegen of als geluiddemping van industriële pompen, compressoren, generatoren en turbines."

De technologie van Sonobex brengt meerdere belangrijke voordelen met zich mee. "Bij de bestaande technieken is de fysieke eigenschap doorslaggevend: zwaar of geluidsabsorberend", licht Joost toe. "In dit geval zorgt de vorm van het materiaal ervoor dat het geluid zichzelf opheft. Daardoor kunnen ook lichte oplossingen ontwikkeld worden. Bijkomend voordeel: je houdt het geluid tegen, maar tegelijkertijd is ventilatie mogelijk. Normaliter kan dat niet, omdat het geluid volledig afgeschermd moet worden."

Betrouwbaar simuleren

De overname van Sonobex betekent ook dat Merford nu de mogelijkheid heeft om specifieke situaties van klanten te modelleren. Joost Vertooren: "Die software is te koop, de kennis om ermee om te gaan niet. Bij Sonobex kunnen ze dat heel goed. We kunnen nu op een betrouwbaar niveau van tevoren simuleren wat het resultaat van een toepassing op het gebied van onder andere akoestiek, brandveiligheid of luchtstroming gaat worden."

Merford en Sonobex staan pas aan het begin van de ontwikkeling van een serie van zeker tien vernieuwende producten en oplossingen, gebaseerd op de revolutionaire technologie. Daarvan gaan een hoop mensen in hun werk- of leefomgeving de vruchten plukken, voorspelt Joost Vertooren. "Er wordt immers bijna overal lawaai gemaakt waarvoor mensen geluiddempende oplossingen willen hebben. Uiteindelijk willen we ook onze huidige standaardpanelen van deze techniek voorzien."

>
Sluiten